Přečtěte si: Matematiku naučím kdekoho, říká nová poradkyně ministra školství

sobota 5. dubna 2014 ·

Víte, jak se lze stát ze dne na den poradcem ministra školství? Musíte poctivě učit 44 , žáci vás musí respektovat a mít natolik rádi, že vás přihlásí do ankety o nejoblíbenějšího kantora Zlatý Ámos. Pak je třeba tuto soutěž vyhrát, získat si porotu i ministra a je to. Přesně to se stalo učitelce chemie z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově Ivance Hájkové.

Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

„S panem ministrem jsme potancovali na Kantorském bále, popovídali a v pondělí mi přišel mail, že by stál o moje služby. Překvapilo mě to a měla jsem radost," řekla v pondělí Deníku Ivanka Hájková. Žáci už ji prý zásobují nápady, kterými by ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) měla zasypat. Například na zrušení tělocviku a zařazení více hodin chemie. S tím by ale čerstvá nositelka korunky Zlatého Ámose v Praze nezabodovala.

Ministr Chládek, který je aktivní sportovec a bývalý fotbalový rozhodčí, totiž usiluje o rozšíření výuky tělesné výchovy. S vlastním podnětem naopak Ivanka Hájková může slavit úspěch. „Určitě panu ministrovi navrhnu, aby matematika byla u maturity povinná," řekla Deníku a na námitku, že za to ji většina žactva asi nepochválí, odvětila: „Toho se nebojím, já jsem totiž schopná matematiku naučit kdekoho."

5 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
5. dubna 2014 v 19:02  

Matematiku je možná možné naučit kohokoliv, ale naučit Chládka používat hlavu i na něco jiného než jako místo kam se odkládá kulich, toť holá nemožnost...

Unknown řekl(a)...
6. dubna 2014 v 13:33  

Matematika je u maturity nezbytná, ale nelze ji naučit kdekoho. Část populace tedy zřejmě "dobrovolně" posílí učňovské obory. Tím se dosáhne vnitřní rovnováhy. A o to zřejmě jde. Jinak paní učitelce přeji hodně zdraví v důchodu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. dubna 2014 v 13:17  

kdo jiný by mi měl 
v oblasti školství radit než nejlepší a nejoblíbenější učitel

To rozhodně! Poradce jako vítěz ankety možná lepší než příbuzný kamarádíčka. A to se budou poradci každý rok obměňovat, nebo se budou na ministerstvu hromadit? Ještě tam, tuším, ani neskončil audit na externí služby.
Zřejmě předobraz stanovení kritérií při projektování kariérního řádu. Hlasovačka esemeskami jako v superstár.
Ovšem z výpovědi zlaté paní kolegyně se možná nabízí i přímá souvislost mezi oblibou u žactva a počtem vypitých žejdlíků na školní akci.
Mám osobní zkušenost z jedné zahraniční školy, kde si učitelé dávali poměrně velký pozor, aby se neprovalilo, že jsou nějak výrazně oblíbení, protože jim hrozilo, že se jako zkoušející moc neuplatní. Ale to už je dávno.
Spíš mám ale trošku problém s tou vazbou mezi nejoblíbenější a nejlepší učitel. Z jak velké množiny?
No, hezky si pan ministr přihřál mediální polívčičku. Možná by ještě mohl udělat pár kliků, a nebo rovnou skolit medvěda.

poste.restante řekl(a)...
8. dubna 2014 v 10:41  

Je dobré si uvědomit, že Zlatý Ámos je taková učitelská Miss.
Každý chápe, že vítězkou není nejhezčí, ani nejchytřejší dívka v republice, ale prostě jedna dívčina, kterou podle nějakých, víceméně subjektivních, kritérií vybrali diváci pomocí SMS z těch několika přihlášených děvčat. Tuším, že je do soutěže "oficiálně" přihlašují jejich kamarádky, nebo rodiče.

Na druhou stranu, pokud to pan ministr myslí vážně, tak se aspoň občas zeptá na názor někoho, kdo se reálně vyskytuje v reálné škole. A nikoliv tedy jen "odborníků na vzdělávání", kteří se vyznačují veskrze tím, že napsali hodně článků o tom, jak by to mělo ve škole fungovat, kdyby byly školy a žáci v nich takoví, jak si "odborník" představuje, že by měli být.
Řečeno moderní terminologií, ministr zařadil do portfolia poradců jednu virtuální celebritu z reálného školství, kromě mnoha virtuálních odborníků na virtuální školství.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. dubna 2014 v 11:16  

se aspoň občas zeptá na názor

Tedy, pokud by to, pane poste.restante, mělo být tak, že by mi bylo dopřáno sluchu pouze tehdy, kdybych se víceméně úspěšně promenoval po molu v plavkách, pak si raději vlastnoručně vyrvu jazyk z huby.
http://bit.ly/1svn9sd

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.