Přečtěte si: Proč v Česku tak málo lidí umí dobře psát a přemýšlet

pátek 14. února 2014 ·

Ve výuce psaní zapřahá česká škola kočár před koně.


Z článku Tomáše Feřtka v Respekt.cz vybíráme:

Netvrdím, že máme na formální pravidla rezignovat. Ale je dobré dávkovat je s rozmyslem a ve správný čas. Schopnost psát je závislá na tréninku a jediná cesta je, aby děti od prvního stupně psaly a přemýšlely co nejčastěji. Zpočátku s minimem omezujících formálních pravidel. Ať především pochopí, že psaní je vyjadřováním jejich vlastních myšlenek, které zůstanou uchovány, a ony je pak mohou velmi účinně předat druhým. Braňme se tomu, aby psaní vnímaly jako cosi strašlivě složitého, odosobněného; jako minové pole plné nástrah, kde každým krokem mohou udělat chybu, za niž jsou potrestány.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. února 2014 v 21:29  

Tak vida! Já to věděl. Už dávno. Jen to neumím tak přesvědčivě vyargumentovat. Hele, aniž bych se kdy zabýval těmi pravidlami, píšu jako zjednaný.
Jen s tím přemýšlením mám trochu potíže. Ale za to může matika. To jsou samé definice, věty, důkazy, výsledky... Proč bychom si nemohli započítat jen tak, pro radost. Děti k zákonitostem časem samy přijdou. 'Už to rašpliju půl hodiny, pane mistr, a furt je to krátký.'
Nakonec, co třeba vládní rozpočtáři. Tak dlouho hledají v rozpočtu chybějící peníze, až je najdou. Aspoň na ty svoje odměny.
Nejvyšší čas sejmout toho Cimrmana z piedestalu největšího z Čechů. Uchazečů, jak vidno, máme dost.
A což už konečně vydat sborník páně Feřtekových šlehů. Původně jsem myslel, že prozatím těch nejlepších. Ale ony jsou, zdá se, povedené všechny.

Jenyk řekl(a)...
14. února 2014 v 21:36  

Tak si nejsem jistý, zda nadpis přechozího článku "Potřebujeme kvalitní nebo kvalifikované učitele?" je dokladem existence té menšiny, která zvládla psaní a umí přemýšlet, nebo naopak té většiny, které tohle nejde. Sdělil nám autor tím nadpisem srozumitelně, co sdělit chtěl? Já nevím, nepoznám to.

Jan Hučín řekl(a)...
15. února 2014 v 19:07  

No, tady se pana Feřteka zastanu. Že se děti mají co nejdřív naučit hychykyry a pýcha-pytel-pysk, nikdo nezpochybňuje. Rozeznat podmět a přísudek je taky nezbytné. Ovšem přívlastek, předmět a příslovečné určení, to už bych opravdu učil až ke konci ZŠ.
Vidím ovšem jinou příčinu úpadku psaní. Když děti na 1. stupni nečtou, těžko pak můžou samy něco tvořit.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. února 2014 v 20:51  

Tady přece není, pane Hučíne, diskuse primárně o tom, co, kdy a jak učit. Tady odborník na problematiku školství konečně nalezl příčinu malého počtu českých soudobých spisovatelů.
Jak prosté: předčasný atak pravopisu a větné stavby.
Řekl bych, že by budoucí literáti měli mít především aspoň trochu jasno, o čem asi tak budou psát. A s tím samozřejmě čtení velmi, ale velmi souvisí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.