Šárka Bímová: Co je to mapping?

čtvrtek 23. ledna 2014 ·

Článek se zaměřuje na popis a využití nového uměleckého směru, který nese název videomapping. Konkrétně poukazuje na jeho využití ve výuce a vysvětluje jeho základní principy.


Je k mappingu potřeba umět číst v mapách?

Odpověď by mohla být až prostě jednoduchá – ne. Video-mapping má se čtením map velmi málo společného. Jedná se o poměrně nový směr výtvarné kultury, a to konkrétně směr z oblasti vizuálního umění. Využívá se zde projekcí ve volném prostoru na libovolné objekty (např. na fasády domů, ale je možné se s ním setkat i v interiérech – třeba ve třídě). Na základě často poměrně jednoduché animace dojde k propojení kulisy (fasády domu, jednotlivé stěny v interiéru) s dějem videoprojekce, nebo světelné projekce. Velmi často se autoři zaměřují na detaily stavby (stěny), kde se např. v oknech odehrává děj s imaginárními postavami, rozhýbávají se detaily stavby, atd. Autor si tak doslova pohrává s reálným prostorem.

Kde se můžeme s mappingem setkat?

V současné době se s tímto velmi oblíbeným novým uměleckým směrem můžete setkat na mnoha festivalech, které se přímo video mappingem zabývají. Jako příklad můžeme uvést třeba známý festival v Ženevě, který je zaměřen přímo na mapping. Celé město se na několik večerů promění v jedno veliké promítací plátno, fasády budov ožijí a stanou se součástí nezapomenutelných projekcí. Mapping bývá často využit i ke zpestření významných kulturních akcí, jak jsme měli možnost zaznamenat např. při oslavách šestistého výročí stavby pražského Orloje.
V současné době, kdy většina populace touží po značné dávce adrenalinu, zážitků a nespokojí se jen tak s něčím obyčejným, má tento druh vizuálního umění pravděpodobně docela velký potenciál. Využití video mappingu přináší spousty nových možností i na pole divadla, filmu, apod.

Co je potřeba k tvorbě video mappingu

Pro tvorbu video projekce je potřeba předchozí znalost scény. Na profesionální úrovni se občas pracuje i s 3D modely. Často se využívá nejrůznějších 3D programů na tvorbu animovaných filmů. Příprava na projekci zabere spousty času a podílí se na ní i celé týmy umělců. Při projekci se pak pracuje s nejmodernější technikou, světelnými efekty a nejsilnějšími projektory.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.