Ministr Chládek byl uveden do úřadu, EDUin mu posílá balíček závěrů z půlroční kampaně Česko mluví o vzdělávání

pátek 31. ledna 2014 ·


  • Vítáme ochotu nového ministra školství navázat na pozitivní kroky jeho předchůdců a připomínáme, jak situaci v českém vzdělávání vidí angažovaná část pedagogů a odborníků na vzdělávání.

Balíček připomíná průběh kampaně Česko mluví o vzdělávání, která probíhala od poloviny ledna do konce června 2013. Obsahuje závěry diskusí, přibližuje průběh regionálních seminářů i setkání odborné veřejnosti, nabízí závěry sociologického šetření, které ověřovalo reálnost závěrů kampaně. Balíček je k dispozici samozřejmě nejen ministrovi a vedení úřadu, ale i veřejnosti a novinářům. Chce ukázat, že v debatách o vzdělávací politice nezačínáme od bodu nula, ale bylo už odvedeno mnoho práce s konkrétními výsledky, závěry a návrhy.

Co dnes dostal ministr školství Marcel Chládek:

  • Nabízíme mu elektronický balíček shrnující hlavní tematické diskuse a závěry kampaně.
  • Chceme po roce připomenout, o čem se šest měsíců diskutovalo a k čemu jsme došli.
  • Podobný souhrn je důležitý i ve chvíli, kdy by měly být představeny konečné závěry spolupracující kampaně MŠMT nazvané Strategie rozvoje vzdělávání do roku 2020.
  • Věříme, že připomenutí podstatných témat a závěrů diskusí přispěje k tomu, aby nové vedení ministerstva školství navázalo na to, co vykonali politici a úředníci před nimi.
  • Zároveň chceme dát najevo našim spolupracovníkům a dalším účastníkům kampaně, že myšlenky a energie, kterou do ní vložili, nepřicházejí vniveč a že chceme s tím, na čem jsme se shodli, dále pracovat.

Co balíček obsahuje:

  • Dva úvodní listy představující, co vše bylo součástí kampaně.
  • Devět „listů“ ve formátu PDF, kdy každý další je věnován jednomu diskusnímu tématu.
  • Dvanáctý list shrnuje závěry kampaně, najdete zde odkazy na důležité prezentace a články.
  • Třináctý a čtrnáctý list obsahuje infografiku o průběhu kampaně.
  • Patnáctý list shrnuje sociologický výzkum, kterým jsme si ověřovali výsledky kampaně ČMoV.

Informační balíček si můžete stáhnout ZDE.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin o.p.s., řekl: „Snažili jsme se, aby balíček informací z kampaně byl co nejstručnější a nejpřehlednější, a přitom obsahoval důležité informace o tom, kam se v posledních letech vyvinula debata odborné veřejnosti o vzdělávací politice a smyslu vzdělávání. Jsme přesvědčeni o tom, že může být zdrojem inspirace pro další koncepční debatu o tom, kam má vzdělávání v České republice směřovat. Připadá nám pro motivaci k jakékoli další debatě důležité, aby se neopakoval zavedený model, kdy výsledky všech předchozích debat spadnou pod stůl s nástupem nové vlády.“

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
31. ledna 2014 v 12:39  

A co kdybychom poslali ministrovi balíček "Česko mluví o EDUINU" a shrnuli v něm některé zajímavé diskuze z tohoto portálu. To by mohlo být pro ministra docela podnětné a zajímavé.

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. ledna 2014 v 22:23  

Dobrá taktika.
Kdo dřív příjde, ten dřív mele...     pantem.

Unknown řekl(a)...
1. února 2014 v 11:08  

Relativita dnešního světa dostoupila již do takového stádia, že je schopna argumentačně překlenout vlastně amatérismus v jakékoliv oblasti lidské činnosti, zejména pak v politice. Příkladem toho je názorový kotrmelec Víta Horáka ve čtvrtečních Lidovkách, který ze svého úhlu pohledu se snaží lidem indoktrinovat myšlenku, že „trvat na tom, aby vědu na vládní úrovni spravovali vědci, by znamenalo konec politiky“ a že „odbornost nemůže být vlastním důvodem pro místo v politice“. Tím může být údajně zase jen politika. Patrně touto strategií se řídily všechny předchozí vlády nejen v oblasti vědy, ale i průmyslu, obchodu, ale i školství. Není tedy podstatné, je-li někdo odborník. Stačí, je-li politikem byť i z druhé či třetí ligy či přeborník místního okresního přeboru. A v takové situaci pak řada odborníků dotírá na politiky s návrhy na řešení odborných problémů v tom kterém rezortu. Směšné, tragikomické, až bizardní!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.