Přečtěte si: Nadšený Chládek: Ohledně školství jsme prosadili skoro všechno

čtvrtek 19. prosince 2013 ·

Koaliční smlouva mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL je hotová. Stínový ministr školství Marcel Chládek z ČSSD je s body, které se týkají školství, spokojen. Za důležité považuje zaměřit se na vzdělávání dospělých.


Z článku Terezy Kurfiřtové v EuroZprávy.cz vybíráme:

„Určitě chceme významně podporovat občanské vzdělávání na základních, středních školách, ale stejně tak i v dalším vzdělávání. Vzdělávání musí být komplexní a nemělo by být určeno jen pro některé věkové skupiny. Vzdělávání dospělých v ČR zatím zaostává za vyspělou Evropou a to se musí změnit. ČR se musí vydat cestou celoživotního vzdělávání, které nekončí absolutoriem ZŠ, SŠ či VŠ," dodává Chládek.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. prosince 2013 v 20:21  

Ohledně školství jsme prosadili skoro všechno

Aja jaja jaj. Teď už by jenom scházelo, aby to i uskutečnili.

je školství jednou z hlavních priorit

Priorita je podle slovníku věc mající přednost. Z výroku o jedné z hlavních priorit lze dovodit, že jsou tedy i priority vedlejší, a že těch hlavních bude nejspíš celá řada. A kdy přijde řada na tu naši? Priorit všude, kam až oko dohlédne.

Za důležité považuje zaměřit se na vzdělávání dospělých.

Nu, co se pobabrá v dětství, v dospělosti se odbabrávat musí. Nejsem si jist, jestli se tu doopravdy jedná o celoživotní vzdělávání.

Takže tradiční šmrdli šmrdli. A co nějaká podpora učitelstva?
Třeba nějaké nástroje, jak se vypořádat se spratky pro ochranu zbytku pořád ještě normálních dětí. Nebo jak se dobrat asistence k těm dětem, které to potřebují, když už se daří likvidovat speciální péči.
Skoro bych se vsadil, kdy se otevřou takové ty zásadní otázky, jako kdy do školy, kdy ze školy, jak dlouhé přestávky, co k obědu, a kterých výchov k čemu se nám nedostává.

Simona CARCY řekl(a)...
20. prosince 2013 v 7:47  

Nebojte, prosadit něco do cáru papíru zvaného koaliční smlouva není žádné vítězství. Po chvíli bude následovat cár papíru zvaný Programové prohlášení druhé Zemanovy vlády, které se bude ze zvyku možná říkat Sobotkova. I tento papír zapadna prachem a zapomněním. A pak teprve bude muset někdo v Karmelitské, třeba i pan dosud stínový, něco reálně předvést. Něco tvořit, ne pomlouvat, vytvořit tu pozitivní stopu v dějinách. To se zatím podařilo tak na každém čtyřicátémsedmém ministerstvu v řadě... Jinak byly stopy pouze negativní. Jak by taky mohla být kontinuita tvořivé práce tam, kde se ministři střídají rychleji než modní kolekce. Sezóna je totiž proklatě dlouhá doba. A jak to vypadá, v té další se objeví hluboké vrypy v dějinách hned od počátku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. prosince 2013 v 9:17  

Zdravím, paní Carcy. Jakkoli jsem samotář, už mi tu začínalo být teskno.
Když ona ta snaha ministrů o postavení pomníku na věčné časy, spíš končí vyvráceným náhrobním kamenem...

krtek řekl(a)...
20. prosince 2013 v 11:01  

Asi neumím číst. Anebo chápat. Já pod těmi inovacemi vidím akci "tablety do škol", pod kariérním řádem "povinné školení, jinak zvýšení platu nebude", atd.
A když si pod snahou o audit maturit nedokážu představit nic jiného než "vyvrácený náhrobní kámen" (dobrý obrat, Pytliku Bláho!), začínám se děsit dnů dalších. Zlatá Buzková ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.