Jan Wagner: Projekt NIQES jako černá díra České školní inspekce

pátek 20. prosince 2013 ·

Redakce získala od důvěryhodného zdroje několik kusých informací o kontrole projektu NIQES, která probíhala od dubna do října 2013. Výsledky byly sice Českou školní inspekcí zpochybněny, ale vzhledem ke kvapnému odchodu bývalé ústřední školní inspektorky do důchodu, můžeme očekávat další katastrofický vývoj.

Realizace projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice, označovaného zkratkou NIQES, se stala veřejně známou díky plošnému testování žáků základních škol, které jako lék pro české školství prosazoval ministr školství Josef Dobeš. Tato část projektu označená jako klíčová aktivita 04 - Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání jako jediná probíhá v souladu s plánovaným harmonogramem projektu. Realizace ostatních klíčových aktivit projektu:

  • KA 01 - Vývoj integrovaného systému inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy
  • KA02 - Inspekční hodnocení školních vzdělávacích programů
  • KA03 - Rozvoj vzdělávání pro integrovaný systém inspekčního hodnocení
vykazuje značné časové zpoždění a podle kontrolorů v kontrolovaném období od července 2011 do dubna 2013 nevykazuje uspokojivé plnění. O projektu jsme opakovaně psali a jeho postup jsme opakovaně kritizovali na nejrůznějších fórech. Značná část klíčových aktivit projektu byla plánována prostřednictvím externích dodavatelů, a to na základě plnění veřejných zakázek. Ty se ale evidentně nedaří projektovému týmu připravovat a ani realizovat.

Klíčové aktivity jsou  navíc vzájemně provázané svými výstupy, takže jsou zpracovávány pouze dílčím způsobem. Podle kontrolorů nelze dostatečně prokázat průběžné naplňování monitorovacích ukazatelů a ani účelnost vynakládaných finančních prostředků v oblasti osobních nákladů. Vedení projektu z vedoucích pracovníků ČŠI přitom inkasuje měsíčně desetitisícové částky: například náměstek Andrys 32500 Kč, tiskový mluvčí Libor Vacek 20400 Kč nebo ředitel odboru ICT ČŠI Kamil Melichárek 30500 Kč. Měsíčně se takto vyplácí i téměř milion.

Plýtvalo se opravdu trestuhodně i při nákupech ICT, kontroloři například zjistili při fyzické kontrole zakoupeného zařízení, že šedesát notebooků 14,1˝ s pořizovací cenou přes 31000 Kč (!!!) za jeden bylo uskladněno nepoužito v originálním balení od doby nákupu v prosinci 2011 do zahájení kontroly v dubnu 2013. Během kontroly byly uskladněny ještě v srpnu 2013 a je možné, že tam leží dodnes...

Veřejná zakázka na Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání byla zřejmě zmanipulovaná, kontrolní skupina zjistila při vlastním kontrolním vyhodnocení nabídek, že vyhrát měl druhý uchazeč s cenou o téměř 13 milionů nižší. Kontroloři označili provedený způsob hodnocení ze strany hodnotící komise za neprůkazný a podle nich jsou veškeré výdaje spojené s touto zakázkou považovány za nezpůsobilé, jde přitom o více než  110 milionu korun.

Ke cause se vrátíme podrobně v novém roce. O vyjádření požádáme všechny na cause zúčastněné osoby.

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
20. prosince 2013 v 14:39  

No vidíte, a když jsem tady v průběhu první technické generálky v roce 2012 psala, že páni inspektoři si svou práci jistě nechají z projektu dobře zaplatit, ale na realizátory na školách (ajťáky, kteří instalovali; zástupce, kteří tu švancparádu organizovali; učitele, kteří to odsuplovali, protože se mnohde při testování musely třídy dělit) nikdo nepomyslel ani korunou, tak mě tady mnozí málem zadupali do země, protože s tím prý moc práce nebylo. No tak rozhodně jsem s tím jako ajťák v průběhu generálky měla víc práce než tiskový mluvčí Libor Vacek, který inkasuje 20400 Kč měsíčně. Není to zbytečně málo? Za ty peníze bych to rozhodně nedělala.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. prosince 2013 v 0:16  

Jo jo, ty zpropadené projekty. Když začalo vycházet najevo, že se projektové peníze zřejmě nestihnou vyčerpat, protože se ani pořádně nevědělo, na co asi tak by se mohly použít, činovníci začali panikařit. Poměrně velký politický průšvih na obzoru. A tak úkol zněl jasně: čerpat, čerpat, čerpat. Na cokoli aspoň trošku k uvěření, a hlavně, hlavně co možná nejvíc peněz, pokud to jen trošku půjde. Projektíků všelijakých všude plno. Nikdo asi nikdy neposčítá, jaká část peněz bylo účelně zhodnocena, a jaká se rozptýlila. Což ale není špatně. Zůstaly tu v něčím zisku, z toho šly daně, zisk se investoval, z čehož vznikl další zisk, ze kterého šly daně, a penízky by se tu točily, pokud by ovšem neskončily někde v cizině.

vyhrát měl druhý uchazeč s cenou o téměř 13 milionů nižší

No a co? Třeba v té dražší variantě byly nějaké výhody. Na jakémsi ministerstvu kdysi zdůvodňovali podstatně dražší zakázku nadstandardně vysokými zárukami za nějaké neplnění něčeho. Asi jako že, když do čtrnácti dnů nepotvrdí, že se po nich něco chce, tak za každý další den zaplatí řekněme čtyřista osmdesát šest a půl tisíce. Nebo tak nějak. No nevezměte to!

Vedení projektu z vedoucích pracovníků ČŠI přitom inkasuje měsíčně desetitisícové částky

Otázka je, jestli na projektu pracovali mimo svoji pracovní dobu. Ono to na první pohled vypadá, jako že to není prakticky možné. Když si člověk vezme, že třeba 20400 Kč tiskového mluvčího Vacka, vypadá jako nástupní plat učitele, který kromě přímé vyučovací povinnosti tráví přenáramně času nad přípravami, protože každý, kdo někdy trochu učil, ví, že trvá dva až tři roky, než se učitel v předmětu usadí, že? Ale pozor, při běžné, v těchto svérách, hodinové sazbě tisíc káčé, to je právě jen jedna hoďka denně tiskového mluvení nad rámec běžných pracovních aktivit. A to dá každý, prostěěě.
Myslím, že se dotyční chlapci a děvčata předvedli jako ti praví na svém místě, a s radostí po nich případně sáhnou na jiných ouřadech, protože nějakých poctivých truhlíků nemá nikdo zapotřebí. Přinejmenším by se mohli uplatnit jako lektoři etické výchovy.

Unknown řekl(a)...
26. prosince 2013 v 16:47  

Koho a kdy pan ministr skolstvi poveri prosetrenim a potrestanim viniku? Penize vratit a neschopne z ČŠI propustit co nejdrive.

Unknown řekl(a)...
26. prosince 2013 v 16:48  

Koho a kdy pan ministr skolstvi poveri prosetrenim a potrestanim viniku? Penize vratit a neschopne z ČŠI propustit co nejdrive.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.