Google pro vzdělávání v Česku: Seznamte se s Čechy, kteří změnili svět

pátek 6. prosince 2013 ·

Videa o vědcích a jejich objevech jako inspirace pro mladé vědátory.


Projekt českého Googlu a společnosti Scio s názvem „Po stopách vědy” (postopachvedy.cz) uvádíkrátké filmy prezentující významné české vědce, jež si vybrala veřejnost. Tři krátké příběhy jsou kompilací informací ze života osobností, praktických ukázek jejich objevů a přínosu. Cílem je nadchnout mladou generaci k objevování, poznávání, a možná také k volbě povolání vědce či vědkyně, kteří svět obohacují a rozvíjí. Projekt je součástí celoročního programu Google pro vzdělávání v Česku.

Vyvrcholením projektu, který odstartoval koncem září, jsou tři krátké filmy o českých vědcích, jež zvolila veřejnost jako nejvýznamnější. Žáci se audio-vizuální a zábavnou formou dozví, jak vznikají vědecké objevy a vynálezy. Snímky odhalují také fakta ze životů vědců a praktické ukázky jejich práce, která ovlivnila svět a jeho vývoj.

„Současné generace jsou zahlceny příklady novodobých hrdinů, které poutají jejich pozornost. To skutečně zajímavé je ale často skryto za levným mediálním „make-upem“, který zakrývá, že věda může být daleko zajímavější a dobrodružnější, než se na první pohled zdá,“ říká Bohumil Kartous za společnost Scio.

Přípravě videí předcházelo online hlasování, v rámci kterého veřejnost rozdala na tisíc hlasů. Vůbec nejvýznamnějším vědcem projektu se stal Oldřich Jirsák, který se svým týmem jako první sestrojil stroj na průmyslovou výrobu nanovláken. Druhou příčku obsadil Kurt Gödel, jeden z největších logiků všech dob, který se osobně setkal i s Einsteinem. Na třetím místě se umístila Blanka Říhová, která své bádání zaměřila na imunologii a výzkum léčiv pro léčení nádorových onemocnění.

“Věda, a zejména technické vědy, mohou dětem pomoci zabezpečit práci. Budou mít velmi zajímavý život díky neustálým výzvám k řešení problému a jejich práce v této oblasti pomůže Čechům a Evropě zajistit výhody v hospodářské soutěži se zbytkem světa,” oceňuje Oldřich Jirsák projekt, který vznikl na základě diskuzí s odborníky a jehož smyslem je přitáhnout pozornost k tématu matematické a přírodovědné gramotnosti.

Videa o třech vybraných osobnostech dnes byla představena na speciálním promítání pro skupinu žáků, které organizoval český Google ve spolupráci s Věda nás baví. Děti měly možnost vyzkoušet si vědecké experimenty v praxi.

„Projekt Po stopách vědy chce ukázat, že stát se vědcem nebo objevitelem, není nemožné. Česko má v této oblasti velmi zajímavou historii a hodně inspirativních vzorů. Všichni vědci byli kdysi dětmi a právě v dětství se začal vytvářet zájem o oblast jejich pozdější činnosti,“ říká Martina Ondrušová z českého Google.

Videa jsou od dnešního dne volně dostupná na stránkách www.postopachvedy.cz. Školy, učitelé přírodních věd a matematiky nebo také rodiče je tak mohou využívat při vzdělávání dětí. Kromě videí se na stránkách seznámí i s dalšími osobnostmi české vědy, pro které mohli hlasovat, ale i s dalšími Čechy a Češkami, kteří se zapsali do historie světové vědy a techniky a patří do tzv.Síně slávy. Videi provází český vědec britského původu Michael Londesborough a Marek Mikulášek jako mladík zajímající se o vědu (známí z TV pořadu Lovci Záhad).

Iniciativa má podpořit zájem o STEM obory (vědecké, technické, matematické), které přispívají k rozvoji znalostí ekonomiky, a inspirovat novou generaci úspěšných vědců, techniků a vynálezců.

Více informací najdete na www.postopachvedy.cz.

MEDAILONKY a ZAJÍMAVÁ FAKTA

Oldřich Jirsák (1. místo)

Spolu se svým týmem jako první na světě sestavil stroj na průmyslovou výrobu nanovláken. Ta jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas a používají se ve zdravotnictví i v průmyslu. Je autorem více než padesáti patentů. Vynalezl také technologie objemových textilií. Za vývoj unikátního přístroje získal Cenu invence v soutěži Česká hlava.

● Narozen roku 1947 v Hradci Králové
● Škola ho nijak zvlášť nezajímala, chtěl se stát houslistou
● Dětské koníčky: fotbal, stavba pramic, budování bunkrů
● Vzor: Tomáš Baťa
● Zajímavost: Česko je jedinou zemí vyrábějící stroje na výrobu nanovláken

Kurt Gödel (2. místo)

Soustředil se na logiku a na teorii relativity, ale také na otázky ohledně času. Podařilo se mu dokázat dvě věty o neúplnosti, které znamenaly zásadní zlom v chápání matematiky. Jeho teorie jsou stejně významné jako ty Einsteinovy, s nímž se osobně setkal.

● Narozen roku 1906 v Brně, v tehdejším Rakousko-Uhersku, zemřel roku 1978 v Princetonu, USA
● Rodinná přezdívka: Pan Proč? (kvůli jeho zvídavosti)
● Zájem o matematiku: od 14 let
● Oblíbený film: Sněhurka
● Americký časopis TIME ho v roce 2000 zařadil mezi 100 nejvlivnějších myslitelů lidstva
● Gödelovy objevy v matematice zanechaly obrovský dopad i na dnešní matematiky, kteří ji rozvíjejí dál

Blanka Říhová (3. místo)

Své bádání zaměřila na imunologii a výzkum léčiv pro léčení nádorových onemocnění. Kromě toho se věnuje genetice, experimentální onkologii, toxikologii a lékařské biochemii. Za svůj přínos vědě získala mnoho domácích i zahraničních ocenění.

● Narozena roku 1942 v Praze
● Oblíbené předměty ve škole: fyzika a biologie
● Dětské koníčky: tanec a gymnastika
● Oblíbené jídlo: svíčková, plněné papriky, houby
● První brigáda: průvodčí v tramvaji
● Životní pravidlo: Práci volte podle toho jestli vás baví, ne podle toho, jak je placená

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.