ČSSD, ANO a KDU-ČSL: Vláda pro funkční stát

pátek 13. prosince 2013 ·

ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se společně dohodly na programu připravované koaliční vlády. Jejím cílem bude zlepšit život občanů České republiky, především obnovit dobře fungující a spravedlivý stát, nastartovat hospodářský růst, omezit daňové úniky a nekompromisně zakročit proti korupci.

Koaliční dohoda, která vznikla po pěti týdnech intenzivního jednání, zahrnuje celkem 12 programových priorit, na které se bude nový kabinet soustředit.

„Chceme lidem nabídnout vládu, která zlepší život občanů v naší zemi. Chceme, aby lidé byli znovu na Českou republiku hrdí. Zaměstnanci pracovali v důstojných podmínkách a za dobrou práci dostávali spravedlivou odměnu. Firmy mohly svobodně podnikat v transparentním a stabilním podnikatelském prostředí, vytvářely pracovní místa a řádně odváděly daně. Chceme, aby stát sloužil občanům, odpovědně hospodařil s penězi a zajišťoval kvalitní veřejné služby. Proto jsme se shodli na vytváření nových pracovních míst, obnovení hospodářského růstu pomocí veřejných a podpory soukromých investic, pomoci mladým rodinám s dětmi, snížení cen léků, zrušení zdravotnických poplatků v ambulanci a lékárnách či plné valorizaci penzí,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Jednou z hlavních priorit hnutí ANO zůstává tlak na dosažení úspor, kterých dosáhneme efektivním řízením resortů a šetrným nakládáním s veřejnými prostředky. Tyto úspory nám umožní, abychom v příštích letech nemuseli zvyšovat daně firmám ani občanům, jak jsme se nakonec zavázali před volbami. Prosazujeme zájmy občanů, malých, středních i velkých firem. Proto jednoznačně vítám, že jsme zabránili zvyšování daní pro občany a firmy, a bráníme i zavedení sektorových daní,“ uvedl Andrej Babiš, předseda hnutí ANO.

„Prosadili jsme podporu mladých rodin s dětmi, kterým nabízíme zásadní zvýšení slevy na dítě a promítnutí počtu dětí do výše penze. S výsledkem vyjednávání jsme proto spokojeni,“ uvedl Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL

Koaliční smlouva ke stažení (DOC)

Z koaliční smlouvy vybíráme:

Kvalitní a dostupné vzdělání, podpora vědy a výzkumu, kultury a sportu

Smluvní strany se zavazují vytvářet vzdělávací systém, který není jen přípravou na budoucí povolání, ale i předpokladem orientace občana ve společnosti a jeho aktivního života. Stát musí garantovat kvalitu vzdělání a jednotnou a propustnou vzdělávací soustavu, jejímž hlavním pilířem jsou veřejné školy. Vzdělávání nesmějí být do cesty stavěny žádné institucionální, zákonné nebo sociální bariéry.

Jesle, školky


  • S využitím evropských fondů a dotací ze státního rozpočtu poskytneme obcím prostředky na vytvoření dostatečné kapacity mateřských škol a jeslí.
  • Podpoříme vznik firemních školek se zajištěním odborného vzdělávacího programu a odbornosti učitele.
  • Poslední rok předškolního vzdělávání zavedeme v zásadě jako povinný. V otázce povinné přípravy dítěte na základní vzdělávání od 5 let prosazujeme varianty, které jsou v souladu s legislativou pro první stupeň základní školy.

Kvalita vzdělávání



  • Posílíme kontrolu úrovně vzdělávání včetně kvality základních, středních a vysokých škol tak, aby ji stát mohl svým občanům garantovat.
  • Zasadíme se o využití prostředků z evropských fondů na modernizaci škol a jejich vybavení.
  • Celoživotní vzdělávání budeme organizovat především prostřednictvím stávajících škol, školských a učňovských zařízení.
  • Budeme prosazovat opatření, která umožní větší sepětí středního odborného školství s potřebami trhu práce včetně celoživotního vzdělávání. Více praktické výuky by mělo probíhat u zaměstnavatelů samotných (prvky tzv. duálního systému). Podpoříme motivaci studovat přírodovědné a technické obory.
  • Podpoříme zájmové vzdělávání a mimoškolské aktivity dětí a mládeže.
  • Podpoříme jazykové vzdělávání v jazycích důležitých na otevřeném trhu práce.
  • Posílíme etickou výchovu a formy vzdělávání k aktivnímu občanství na školách (po vzoru osvědčených zkušeností z vyspělých demokratických zemí).

Dostupnost vzdělávání


  • Školné ani zápisné nepřipustíme. Garantujeme bezplatné vysokoškolské vzdělání na veřejných a státních vysokých školách.
  • Zasadíme se o udržení cenově dostupného systému školního stravování a péče o děti ve školních družinách.

Vzdělávání a finanční ohodnocování pedagogických pracovníků


  • Podle ekonomických možností státu se zasadíme o zvyšování mezd zaměstnanců ve školství včetně nepedagogických pracovníků.
  • Zavedeme efektivní kariérní řád pro učitele, který bude propojen s motivačním ohodnocením učitelů. Ve spolupráci s pedagogickými fakultami se zasadíme o zlepšení přípravy učitelů na jejich profesi.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.