Přečtěte si: 10 povolání, která rodičům těžko vysvětlíte

sobota 2. listopadu 2013 ·

Nástup a růst významu sociálních médií, oblasti "big data" a obecná digitální transformace mění náš slovník a vytváří zcela nové profese, které ještě před deseti lety vůbec neexistovaly. Podle světového průzkumu profesní sítě LinkedIn, který byl proveden mezi 16 tisíci respondenty, tak více než třetina rodičů těžko chápe, co jejich potomci vlastně dělají. Jaké profese jsou v tomto ohledu neproblematičtější a jak je rodičům vysvětlit?


Z článku v iHNED.cz vybíráme:

Manažer sociálních médií. 61 % rodičů to nechápe

Jak jim to vysvětlit: Manažer sociálních médií využívá všechna sociální média jako Facebook nebo Twitter pro komunikaci s okolním světem. Většinou tak komunikuje ne vlastním jménem, ale za firmu, v kterém pracuje.

3 komentářů:

krtek řekl(a)...
2. listopadu 2013 v 16:43  

A až to rodiče pochopí, budou brát matematiku vážně. Drtivá většina těchto profesí souvisí s IT a matematikou, takže mám o obživu postaráno.
---
Přesto mne ale tyhle profese optimismem nenaplňují.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. listopadu 2013 v 18:47  

Když už jsme u těch rodičů - zase jedna objevená Amerika:

http://zpravy.idnes.cz/ze-svedu-vyrusta-narod-spratku-d3e-/zahranicni.aspx?c=A131102_143031_zahranicni_dam

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. listopadu 2013 v 23:19  

Je plno důležitějších věcí, které lze rodičům jen obtížně vysvětlit. Třeba, proč nelze domů přijít dřív než ve dvě ráno, proč nemůže být opasek kalhot výš než pod hýžděmi, proč člověk, aby vydržel v kolektivu, musí mít poslední model mobilu a podobně.
Podstatné je, aby obsahu profesí rozuměli ti, kteří je hodlají studovat a potom se jim i věnovat tak, aby je tyto profese uživily. Ani mnozí maturanti ještě pořádně nevědí, čím by se chtěli živit, natož pak, aby se zabývali tím, co je uživí. Asi tak dvě přihlášky podají na obor, o kterém si myslí, že by je mohl bavit, pak si dají nějakou tu tutovku, a pak aspoň jednu exkluzivitu, o které budou hovořit mezi lidmi. Jestli obor, pro který se nakonec rozhodnou třeba pro lepší dopravní obslužnost, má nějaké uplatnění tam, kde by třeba chtěli zpočátku žít, zpravidla neřeší.
A proč taky. Po těch deseti letech vysokoškolských studií může být všechno jinak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.