Eduína 2013 představuje inovativní projekty roku: Proměny školních zahrad Nadace Proměny a nauková videa Khanovy školy

středa 30. října 2013 ·

EDUin a český Google poprvé udělují ve třech kategoriích ceny za inovace ve vzdělávání.

Dnes v 17.00 v Grand Café Orient v Domě U Černé Matky Boží budou uděleny ceny Eduína 2013 za inovace ve vzdělávání. Cena, u jejíhož založení stojí obecně prospěšná společnost EDUin a český Google, chce upozornit na to pozitivní, co se v posledních letech objevilo ve vzdělávání v České republice. Oceněny budou projekty založené na využití technologií i ty, jež se snaží inovovat zavedené pedagogické postupy.

Pravidla pro nominace na cenu Eduína 2013 byla zveřejněna v květnu tohoto roku. Do konce září se sešlo 68 nominací. Z nich odborná porota vybrala devět finalistů. O těch hlasovala veřejnost prostřednictvím internetu a rozhodla tak o pořadí tří nejlepších projektů ucházejících se o Cenu veřejnosti. Ze stejných devíti finalistů vybrala odborná porota své favority pro Cenu odborné poroty a český Google ve spolupráci s experty vybral ze všech nominací ty, které se zabývají technologiemi. Z devíti projektů, které postoupily do finále, ocenila porota sestavená Googlem tři projekty a udělila Cenu za využití technologií ve vzdělávání.   

Doporučujeme věnovat pozornost i projektům na druhých a třetích místech. Už samotný postup do finále při tak velké konkurenci znamenal úspěch a výsledky hlasování navíc byly často velmi těsné.




  • Cena odborné poroty







  • Zahrada hrou Program podporující proměny školních zahrad v inspirativní prostředí rozvíjející dovednosti, tvořivost a fantazii dětí. Je zároveň metodickou pomůckou, která školy i žáky učí, jak postupovat při realizaci náročného projektu. www.promenyproskoly.cz





  • Cena za využití technologií ve vzdělávání







  • Khanova škola Český překlad Khan Academy, výukového systému zdarma pro všechny. Stovky lekcí z matematiky, fyziky i humanitních věd mohou být alternativou k tradiční podobě vzdělávání. https://khanovaskola.cz/





  • Cena veřejnosti 







  • (téměř tisícovka hlasujících rozdala 2 380 hlasů)

    Zahrada hrou Zatímco odborná porota oceňovala především metodickou část projektu, veřejnost zaujala konkrétnost programu a výborně zpracované stránky včetně metodické pomoci těm, kdo chtějí s proměnou své školní zahrady začít. www.promenyproskoly.cz

    Kompletní seznam oceněných včetně seznamu všech finalistů naleznete v příloze tiskové zprávy.
    Složení sedmičlenné odborné poroty s profily jednotlivých porotců najdete ZDE.


    Táťána le Moigne, ředitelka českého Googlu, který realizuje celoroční kampaň Google pro vzdělávání v Česku, dodala: "Naším cílem bylo objevit ty, kteří velmi zajímavým a pro ostatní inspirativním způsobem využívají technologie, aby výuku usnadnili a zpříjemnili. Inovace jsou podstatou Googlu, proto jsme zároveň chtěli ve spolupráci s EDUin ocenit všechny, kteří se snaží novými přístupy a nápady rozvíjet vzdělávání v Česku.“

    Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: "Na prvním ročníku ceny Eduína mě zaujalo množství nominovaných projektů. Ty ukazují, že v oblasti vzdělávání mnoho lidí dělá skvělé věci, jen se o tom moc neví. To byl ostatně hlavní důvod, proč jsme se ve spolupráci s Googlem rozhodli cenu vyhlásit. A druhé podstatné zjištění je, že vzdělávání dnes už rozhodně není totéž, co školství. Velká část projektů, které postoupily do finále, včetně těch vítězných, není orientována přímo na práci ve škole a ve vyučovacích hodinách, ale nabízí možnost rozvíjet svoje schopnosti a znalosti každému, kdo o to projeví zájem.“

    1 komentářů:

    krtek řekl(a)...
    30. října 2013 v 21:50  

    A kde je mrkvička? Kam se ztratila práce na záhumenku? Kde je vztah k půdě? Takhle to ošidit!
    ---
    Podíval jsem se na Khanovu školu a kromě toho, že párkrát mi to spadlo jinam (Whoops), dozvěděl jsem se o sboru volitelů, podíval se na obrázky a zdokonalil v angličtině. Asi začnu taky učit anglicky a pro slabší žáky budu střídat cedule s českým dabingem. To by bylo, abychom ten Západ nedohnali.
    ---
    Tímto děkuji EduInu, že ocenil příklady hodné následování. Na příští rok to chce obnovit dílny, můžeme začít opravou BYOD.

    Články dle data



    Učitelské listy

    Nabídka práce

    Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

    Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

    Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


    Všechna práva vyhrazena.

    Tento server dodržuje právní předpisy
    o ochraně osobních údajů.

    ISSN 1213-6018




    Licence Creative Commons

    Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



    WebArchiv - archiv českého webu



    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.