Balony a vzducholodě

pátek 11. října 2013 ·

Až do konce 18. století se člověk po Zemi pohyboval po souši a po vodě. Po celá dlouhá staletí se na těchto pohybech nic nezměnilo a doznávaly pouze technického vývoje a zdokonalování. Zbýval ale ještě jeden prostor, který člověku do 18. století nebyl přístupný. Byl to vzduch, který se stal zdrojem těch nejfantastičtějších lidských představ a tužeb. Každý národ a každá kultura mají své legendy o létajících lidech, kteří se snaží napodobovat let ptáků.

Úsilí a přání člověka vzlétnout byla korunována úspěchem teprve až koncem 18. století díky geniálnímu vynálezu bratří Montgolfierů, který člověku naznačil možnost odpoutat se od zemského povrchu a poprvé vystoupat do výšin. Vzlet prvního horkovzdušného balonu v Annonay 4. června 1783, tedy prostředku lehčího vzduchu pojmenovaného vzápětí montgolfiéra, vyvolal bouři nadšení a naděje. Let v Annonay prozatím bez lidské posádky otevřel novou éru vědeckým a technickým objevům, kterou lidstvo doposud nezažilo.

První vzlety balonů ve Francii, a to balonů bez posádky i s lidskou posádkou, otevřely historii létání. Člověk konečně vytvořil prostředek, který mu umožnil odpoutat se od povrchu zemského a vznést se do oblačných výšin. Balon sice nesplnil očekávání, že se stane – vedle povozů, koní, loděk a plachetnic – novým dopravním prostředkem, který by umožnil cestovat k předem určenému cíli, ale stal se vítanou atrakcí v kulturnější části světa, stal se také prostředkem vědeckého poznání zemského ovzduší.
Zprávy o balonech, docházející z Francie, budily pozornost zpočátku především v zemích západní a střední Evropy. Pronikaly i k nám, do českých zemí, a během poměrně krátké doby za těmito zprávami následovaly i první experimenty. Nahlédněte do dějin balonového létání u nás. Prostřednictvím dobových fotografií, novinových článků, vzpomínek a historických rytin je toto nejzajímavější období světové i české vzduchoplavby zachyceno v encyklopedii Balony vzducholodě.
Ukázky stran:






 Knihu s 25% slevou zakoupíte do 31. 10. 2013 v e-shopu knihy.cpress.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.