Přečtěte si: Rodiče na útěku

středa 11. září 2013 ·

České školství dostává poslední a vážné varování.


Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

Ukázkově pozitivní příběh? Ne tak docela. Pro státní školství spíš vážné varování. V této generaci rodičů rychle přibývá těch, kteří se už se státní nabídkou nespokojí. Prostě své děti vezmou a vyvedou je ze systému. Jakkoli. Příliš jim na nich záleží, než aby nad neuspokojivou nabídkou jen mávli rukou a nadávali. A jsou dost vzdělaní, někdy i movití a vlivní, aby to realizovali a aby si pohlídali, že ten útěk bude zákonný a možný.

České školství dostává poslední a vážné varování. Milý státe, dělej něco, nebo utečeme. Že jde o maximálně pár set dětí ze stotisícového ročníku? Jenže tady utíkají ti akční, vlivní, schopní, obvykle i s podobně nadanými dětmi. A bude jich přibývat.

Takoví rodiče i takové děti budou ve státních školách scházet. Mohli někde pomoci zvednout úroveň. Místo toho byli donuceni k emigraci. Snad si od Bílé hory, Vítězného února i osmašedesátého pamatujeme, že následky emigrace elit vždycky bývají fatální. Tak s tím něco dělejme.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 9:54  

Bembelove jako Fertek napred pomahaji zlikvidovat ceske skolstvi, aby pak mohli varovat, ze to s nim jde z kopce.

Z toho je na bliti.

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. září 2013 v 10:02  

školství dostává poslední a vážné varování

Vážné možná, poslední však nikoli.
Poněkud se zapomíná, že představy a požadavky elit nemusí být v souladu se zbožšťovanou ideou inkluzivního vzdělávání téměř za každou cenu.
To by totiž elity běžně bydlely s námi na sociálně pořád ještě nevyloučených sídlištích. Kdo by taky posílal svoje děti se svačinou do školy, kde hladové spolužáky krmí jejich učitelka.
Velký problém nastane, až poslední zbytky elity utečou až za hranice. Sleduju to na svých bývalých žácích.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 10:38  

Podobne SPOZdile nazory z ust pana Ferteka trhaji zily snad jen nasim eduinskym verozvestum. Chladka na vas, holoto!

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 12:36  

"Jenže tady utíkají ti akční, vlivní, schopní, obvykle i s podobně nadanými dětmi."

Akční a vlivní? - souhlas

schopní? - spíš všehoschopní

s podobně nadanými dětmi - no mám spíš zkušenosti, že se to vaše vyvádění ze systému týká spíše těch, kteří schopnosti po svých rodičích nezdědili

Vybavují se mi dvě přísloví:
1. komu není shůry dáno v apatyce nekoupí.
2. Za peníze v Praze dům.

To první se týká skutečné vzdělanosti, to druhé jen toho ubohého koupeného papíru, který však většině těch bez schopností nebude k ničemu.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 15:08  

Obávám se, že v politice a v části státní sféry je k ničemu to první a naopak platí spíše ten papír.

Pavel Doležel

poste.restante řekl(a)...
11. září 2013 v 17:02  

Co bude následovat po posledním a vážném varování?
Důtka a důtka s výstrahou?
Anebo bude české školství zrušeno?

Posledním vážným varováním v českém zdravotnictví byla akce "Děkujeme, odcházíme". A jak moc se toho od té doby změnilo?

Postavení školství bude jen takové, jakou vážnost mu bude společnost přikládat. Zvláštní, že těm seveřanům, nebo korejcům to nikdo vysvětlovat nemusí.
Postavení učitelstva bude jen takové, jaké si dokáže vybojovat. Třeba i nátlakovými akcemi.
USA také nerespektují ostatní státy jen kvůli tomu, že mají borce prezidenta, anóbrž proto, že má silnou armádu a neváhá ji použít.

Jan Hučín řekl(a)...
11. září 2013 v 23:38  

„… a tak jsem se rozhodla, že do tohohle systému svoje dítě v žádném případě nedám.“

Ale proč nedám, to se v článku nedozvíme. A přitom je to podle mě klíčové. Protože se ve škole vyžaduje dodržování předpisů? Protože by do stejné třídy chodily hloupé venkovské děti? Protože jsou učitelé neschopní? V čem neschopní? Protože by se mé třídě při výuce nudilo?

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 23:47  

" tady utíkají ti akční, vlivní, schopní, "

Ano, je to jiná generace, která nechce např. očkovat své děti proti vážným nemocem, nechce rodit v porodnicích, nechce ani aby se jejich děti umazaly ve státních školách od těch chudších,...Otázka zní: Budou skutečně ti akční a všehoschopní přínosem pro ČR? Ignorant

Zen řekl(a)...
12. září 2013 v 21:06  

Tihle "akční, vlivní, schopní" at klidne jdou. Plakat mozna budou nekteri novinari, kterym se omezi priliv katastrofickych zprav a oznameni

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.