Kateřina Moučková: Cloud computing a jeho využití na základní škole

pátek 13. září 2013 ·

Před půl rokem jsme zveřejnili dotazník Kateřiny Moučkové, tehdy studentky FPE ZČU, který zpracovala v praktické části diplomové práce, kterou nyní zveřejňujeme.


Diplomová práce ke stažení

6 komentářů:

BoBr řekl(a)...
13. září 2013 v 8:13  

Děkuji Kateřině za zmínku a gratuluji k pěkně zpracované práci. Kdybych měl být také trochu kritický, vytkl bych jí jen přílišnou orientaci na domácí prostředí. Na světě je obrovské a stále se zvětšující množství cloudových aplikací pro výuku, které všechny dnes můžeme používat. Zrovna dokončujeme jeden z dalších přehledů s popisy. V dohledné době se objeví na Spomocníkovi.
Kateřino, přeji mnoho úspěchů v praxi!

krtek řekl(a)...
13. září 2013 v 9:04  

A až připojení "klekne", je cloud v oblacích. Mimochodem o prázdninách jsem zaznamenal případy výpadků cloudových služeb.

Bohuslav řekl(a)...
13. září 2013 v 9:38  

Dobrý den, díky za zajímavou diplomovou práci, určitě si počtu. Vzkaz pro Krtka - u Google Drive máte možnost stáhnout si disk i do počítače - pro případ, že by to „kleklo“. A asi to nabízejí i ostatní cloudové služby - mám zkušenost s Dropboxem. Používáme cloud pro dokumenty, které jsou důležité pro chod školy. Za 3 roky jsme nezaznamenali žádný podstatný problém.

Janek Wagner řekl(a)...
13. září 2013 v 10:11  

Cloud samozřejmě může ohrozit:

1. připojení - od konce Indoše všem školám doporučuji záložní připojení (ve většině lokalit je), osobně mám k dispozici aktuálně ADSL, 3G a veřejnou wi-fi MČ,
2. chyba cloudu - výpadky jsem měl zatím přímo mikroskopické.

Používám i omezenou synchronizaci souborů, řadu dat mám i na disku NTB či externím, ale využívám je jen párkrát do roka.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2013 v 12:26  

Pro laiky se dá používání "cloudu" s trochou fantazie přirovnat k používání auta na leasing. Nemusíte mít vlastní železo, vaše data jsou někde v obláčcích webu (i když reálně na železe a optice ve zcela konkrétních a komplexně zabezpečených místech budovách), nemusíte se starat o velikost a konfiguraci vašeho zařízení, prostě si pronajímáte to, co potřebujete.

Dobré je pamatovat na bezpečnost v cloudu, věnovaly se jí i konference Bezpečnost v cloudu pořádané firmou Exponet, kde zazněla i důleživá věta, cituji "Neptejte se, zda funguje, ale jak je bezpečný (Marcel Jánský, České radiokomunikace)", což je velmi důležitá oblast, kterou nelze pominout ani podcenit.

Možná o tom Kateřina píše, ale zvědavost určitě najde čas na přečtení jejích 114 stránek, které mají tak dobré reference.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 14:19  

Diplomová práce Bc. Kateřiny Moučkové stojí za přečtení. Pro žáky (začátečníky, poučené laiky nebo učitele) oborů IT jsou kapitoly 2 až 5 (resp. i 6) dobrý studijní materiál pro orientaci v problematice a úvod do cloudu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.