Do Švihova přijede třináct set skautů. Koná se zde Obrok 2013.

středa 18. září 2013 ·

Louky v bezprostřední blízkosti Vodního hradu Švihov zaplní od středy do neděle více než pět stovek stanů a hangárů. Tábořiště v celkové rozloze šestnácti fotbalových hřišť, popřípadě dvou pražských Václavských náměstí, bude totiž hostit sedmé celostátní setkání skautů a skautek, tzv. roverů a rangers – Obrok 2013. Vedle známého hradu vyroste doslova skautské městečko s náměstíčky, krčmou, čajovnami, filmovým i tanečním sálem, odpočinkovou zónou i festivalovým parkem.


„Nebýt povodní letošní Obrok by již byl minulostí. Vzhledem k tomu, že jsme nechtěli skauty o oblíbenou akci ochudit, koná se v náhradním termínu, teď v druhé polovině září,“ říká autor myšlenky akce Martin Štěrba s tím, že v červnu jeli skauti místo za zábavou pomáhat odklízet povodňové škody.

„Máme vlastní roverský program a rozhodně se nenudíme. Na Obroku nás čeká spousta zážitků, srandy, adrenalinu a hlavně samí skvělí lidi. Jako vždy to bude super,“ napsala do přihlášky brněnská skupina „Milujeme kuře“. Skauty během pěti dní čeká nabitý program. „Netradiční sporty jako branball, kinball nadchnou sportovce. Přednášky a workshopy se zajímavými hosty zase ty, kteří se chtějí dozvědět něco nového. A takové 4D kino na zelené louce ohromí úplně všechny, které už nebaví chodit do klasického kina. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci geocachingu,“ říká programová ředitelka Obroku Michaela Petříková. Do Švihova dorazí například umělec Vladimír Franz, mecenáška umění Meda Mládková, jaderná fyzička Dana Drábová, režisér Václav Vorlíček, matematik a miliardář Karel Janeček, trabantový cestoval Dan Přibáň, architekt Jiří Boudník, zakladatel sítě Babybox Ludvík Hess a mnozí další. Skauti během Obroku 2013 pomohou v rámci programu „Služba“ v okolí i v obci Švihov – a to třeba v základní a mateřské škole, diecézní charitě, ale i na samotném hradu a v lesích a obcích kolem. „Večery budou patřit rockové, ska nebo třeba punkové hudbě. Už dávno totiž neplatí, co skaut, to automaticky fanoušek country,“ říká stage manažerka Pavla Janečková.

Obroky mají ve skautské organizaci tradici od roku 2000. Pokaždé se konají v jiné části České republiky. V roce 2009 to byla například Pevnost Josefov v Jaroměři, před dvěma lety v roce 2011 zase skauti postavili svůj tábor v Moravském krasu poblíž Blanska. „Aby se Obrok 2013 odlišil od všech šesti předešlých, rozhodli se organizátoři stylizovat skautskou akci do netradiční růžové barvy,“ doplňuje Martin Štěrba.

Obrok 2013 se uskuteční od středy 18. do neděle 22. září v prostředí Vodního hradu Švihov. Setkání pořádá Junák – svaz skautů a skautek ČR, který v současné době sdružuje více než 48 000 dětí a mladých lidí. Je tak největší neziskovou organizací v České republice. Akci připravuje skupina deseti lidí již téměř dva roky, všichni ve svém volném čase a bez nároku na jakýkoliv honorář.

Program akce ve zkratce:

  • neděle 15. – úterý 17. 9. 2013 – stavba tábořiště
  • středa 18. 9. 2013 – zahajovací ceremoniál (20:00)
  • čtvrtek 19. 9. 2013 – program „Služba“, koncerty
  • pátek 20. 9. 2013 – program „Velká hra“ (vizuálně zajímavé, všichni účastníci hrají budou hrát najednou jednu hru), koncerty
  • sobota 21. 9. 2013 – diskuze a workshopy s hosty, koncerty, zakončovací ceremoniál, ohňostroj
  • neděle 22. 9. 2013 – zakončení akce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.