Technici a filozofové spolupracují na vývoji počítačových her

čtvrtek 8. srpna 2013 ·

Že nemohou technici a filozofové spolupracovat? Matematicko-fyzikální a Filozofické fakultě UK se v posledních dvou letech podařilo úspěšně zahájit spolupráci na výuce v oblasti tvorby výukových simulací a počítačových her. V rámci spolupráce fakulty nyní nabízí několik kurzů, kde se střetávají technici a filozofové. MFF UK nyní dokonce usiluje o akreditaci navazujícího magisterského studia v této oblasti.


Stěžejním předmětem je Vývoj počítačových her, kde nyní studenti nejen MFF UK a FF UK, ale i ČVUT nebo VŠUP společně pracují na tvorbě vlastní malé počítačové hry.

„Kurz byl původně určen pouze pro programátory z Matfyzu. Nyní s nimi při vývoji her spolupracují studenti FF UK jako designéři a týmy obvykle doplňují i kolegové z VŠUP, kteří působí jako grafičtí designéři,“ říká Cyril Brom z MFF UK, který kdysi kurz společně s Martinem Klímou z Prague Game Studios a Otakarem Nieder z Bohemia Interactive Simulations založil. „Prací v mezioborovém týmu získávají studenti neocenitelné zkušenosti.“

Jiným kurzem jsou například Výukové simulace v praxi, v jehož rámci se studenti FF UK seznamují s navrhováním a implementací výukových simulací. Zde mimo jiné využívají výukovou simulaci Evropa 2045CB.

Tematiku lze studovat na MFF UK v rámci studijního programu Informatika a na FF UK v rámci studijního zaměření Studia nových médií. MFF UK nyní usiluje o akreditaci navazujícího magisterského studia v oblasti tvorby počítačových her. Studentům se tím otevře možnost výběru části otázek magisterských státních zkoušek právě z této tematiky.

„Počítačové hry se již dávno staly mainstreamovým médiem,“ říká Vít Šisler ze Studia nových médií FF UK. „Ve více jak dvou třetinách amerických rodin někdo hraje počítačové hry a průměrný věk hráče je přes 35 let. Česká republika tento trend kopíruje jen s několikaletým zpožděním. Navíc vzrůstá zájem o použití počítačových her a simulací pro výuku,“ upozorňuje Šisler. „Dá se tak očekávat, že i u nás začnou vznikat vysokoškolské obory věnující se této problematice, podobně jako v určité fázi vývoje filmového průmyslu vznikly filmové školy.“

V posledních dvou letech se podařilo pro studenty vybudovat kvalitní technické zázemí. Umožnil to mimo jiné rozvojový projekt, který finančně podpořili magistrát hl. m. Prahy a Evropský sociální fond v rámci operačního programu OPPACB.

www.evropa2045.cz

EduSim

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.