Marcel Chládek: Priority Rusnokovy vlády pro oblast školství jsou zklamáním

úterý 6. srpna 2013 ·

Sociální demokracie považuje cíle vlády Jiřího Rusnoka v oblasti školství za nedostatečné. Podivný je už samotný fakt, že se premiér Rusnok při představování cílů své vlády na tiskové konferenci o oblasti vzdělávání vůbec nezmínil.

Oblast školství, která byla více než tři roky permanentně devastována Nečasovou vládou, potřebuje zcela zásadní změnu řízení a rozvoje, je nutné napravit chyby, kterých se pravicový kabinet dopustil.

ČSSD je přesvědčena, že jakákoli nová vláda musí občanům, studentům, pedagogům i odborné veřejnosti garantovat, že se školská politika, vzdělávání a konkurenceschopnost vrátí mezi absolutní priority státu a že budou systémově a dlouhodobě rozvíjeny.

Programové prohlášení Rusnokovy vlády se sice zaštiťuje zvýšením konkurenceschopnosti ČR, ale faktické nástroje, kroky a opatření pro oblast vzdělávání v něm zcela schází.

Sociální demokracie považuje za klíčové, aby Rusnokova i jakákoli jiná vláda, které bude řídit ČR, pokračovala v oblasti školství v těchto šesti klíčových oblastech:

  1. Novela vysokoškolského zákona – chceme zachránit dosavadní práce, které byly na novele provedeny. Nabízíme jednání rektorům vysokých škol nad připomínkami a návrhy ČSSD tak, abychom mohli společně dosáhnout shody a tento důležitý zákon se mohl dostat do finální legislativní podoby.
  2. Změna financování regionálního školství – jsme pro změnu financování tak, aby byla spravedlivá a neodvozovala se jen podle počtu studentů.
  3. Státní maturita – vyhodnotit dosavadní zkušenosti a stabilizovat státní maturitu do konečné podoby.
  4. Kariérní řád – není přijatelné, aby s pádem pravicové vlády spadl pod stůl i kariérní řád, je nutné jej dokončit tak, aby plnil co nejdříve svou roli.
  5. Učňovské školství – je nutné dále pracovat na systémové podpoře a rozvoji učňovského školství.
  6. Zvýšení kapacit v předškolních zařízeních – ČSSD představila čtyři návrhy, jak vyřešit nedostatek míst v mateřských školách.
ČSSD považuje za nepřijatelné, aby ministr školství Štys pokračoval v politice Nečasovy vlády a oblast školství byla dál smutnou vládní popelkou. Apeluji na pana Štyse, aby své priority zásadně přehodnotil a zajistil pro školství prosazení skutečně pozitivních změn.

Zdroj: ČSSD.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 8:07  

vůbec nezmínil...

Mnozí o ní plácají a pindají neustále, ale skutek opět utek.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 9:20  

Škoda, že Marcel Nečasovu vládu v oblasti školství vytrvale podporoval a chválil

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.