Žáci sesbírali téměř 22 tisíc starých mobilů na dobrou věc

pátek 21. června 2013 ·

Ve třetím ročníku kampaně „Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu“ sesbíraly děti ze základních, mateřských a středních škol 21 973 použitých mobilních telefonů. Akce, kterou pořádá společnost ASEKOL ve spolupráci se společností Recyklohraní, o.p.s., se zúčastnilo 423 škol. Vybrané funkční přístroje jsou předávány organizacím, které pracují s handicapovanými spoluobčany. Ostatní nefunkční telefony projdou ekologickou recyklací. Více informací je k dispozici na internetové adrese www.venujmobil.cz.

Vítězem soutěže se stala Základní a mateřská škola Lhotky z kraje Vysočina, která odevzdala 32 mobilů na žáka. Na druhém místě skončila Mateřská škola „Lvíček“, kde každý žák sesbíral 16 telefonů, a třetí místo patří výtvarnému kroužku Šikulové s 15,75 mobily na žáka.

„O stále větší oblibě soutěže svědčí právě počet sesbíraných mobilů. Zatímco vloni odevzdala vítězná škola jen více než 5 mobilů na žáka, v letošním ročníku to bylo ve vítězné škole více než 6krát více,“ říká Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s. Vítězná škola získá od společnosti Asekol zážitkový víkendový pobyt v České republice. Škola z druhého místa pojede na jednodenní výlet a třetí škola dostane vstupenky na akci dle vlastního výběru. Pořadatelé projektu se rozhodli navíc udělit speciální cenu za absolutně nejvyšší počet odevzdaných mobilních telefonů, vstupenky na akci dle vlastního výběru získala za celkem 963 odevzdaných přístrojů Základní škola Česká z Liberce.
 „Za tři roky trvání projektu „Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu“ se především díky školám podařilo shromáždit téměř 87 000 přístrojů,“ upřesňuje Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL, a dodává: „Počty prodaných mobilních telefonů stále rostou, bohužel ale většina nepoužívaných přístrojů zůstává v domácích šuplících, v horším případě mezi ostatními odpadky v popelnicích, a k recyklaci se dostane pouze 1 % z nich. Tímto projektem cílíme na veřejnost, aby své vysloužilé telefony dávali k recyklaci. Vybrané telefony nyní projdou odbornou kontrolou, funkční budou repasovány a předány organizacím, které se věnují práci s handicapovanými spoluobčany.“ Ty vysloužilé poputují k ekologické likvidaci.
V České republice je evidováno více než 13 milionů mobilních telefonních čísel a počet nepoužívaných a dosud nevyřazených mobilů je odhadován až na 8 milionů. Kdyby všichni majitelé těchto telefonů vrátili přístroj k recyklaci, nemuselo by se zbytečně vytěžit 2 700 kg stříbra, 300 kg zlata, 152 kg palladia a 8 kg platiny. Všechny tyto látky se opětovně používají při výrobě elektroniky (např. z 29 mobilů lze odbornou recyklací získat 1 g zlata). Na druhou stranu mobil obsahuje řadu prvků, které špatným zacházením uvolňují jedovaté látky do ovzduší (při spalování) či do země, potažmo podzemních vod (skládky). Recyklace mobilů z českých domácností by tak zajistila ekologické zpracování pro 11 600 kg mědi či 4 400 kg olova. 
Projekt „Věnuj mobil“ není určen pouze školám. Zapojit se do něj může kdokoliv. Stačí si na serveru www.venujmobil.cz objednat odpovědní obálku a telefonů se zdarma, ekologicky zbavit.

Výsledky škol kampaně „Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu“ na prvních místech v jednotlivých krajích:


Nejúspěšnější  školy v jednotlivých krajích
Počet žáků
Početsebraných mobilních telefonů
Počet sebraných mobilů na jednoho žáka
1.
Hl. město Praha – Fakultní základní škola s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK
540
185
0,34
2.
Jihočeský  kraj – DDÚ, DDŠ, SVP, ZŠ a ŠJ Homole
16
28
1,75
3.
Jihomoravský  kraj – ZŠ Rostěnice - Zvonice
11
63
5,73
4.
Karlovarský  kraj – Základní škola Merklín
56
194
3,46
5.
Královéhradecký kraj – Základní škola a Praktická škola
47
128
2,72
6.
Liberecký  kraj – Mateřská škola „Lvíček“
46
741
16,11
7.
Moravskoslezský  kraj – Základní škola Malá Morávka
19
33
1,74
8.
Olomoucký  kraj – ZŠ a MŠ Zvole
35
77
2,20
9.
Pardubický  kraj – Základní škola a Mateřská škola Javorník
7
55
7,86
10.
Plzeňský  kraj – Základní škola Renče
23
38
1,65
11.
Středočeský  kraj – Základní škola a Mateřská škola Věšín
16
171
10,69
12.
Ústecký kraj – Mateřská škola Holedeč
24
271
11,29
13.
Vysočina – Základní škola a mateřská škola Lhotky
22
707
32,14
14.
Zlínský  kraj – Základní a Mateřská škola Žalkovice
20
100
5,00




Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení. Organizují jej neziskové společnosti ASEKOL, ECOBAT, EKO-KOM, EKOLAMP a ELEKTROWIN. V současnosti je do projektu zapojeno 3 083 mateřských, základních a středních škol.


ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2012 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,63 kg elektroodpadu.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.