Bořivoj Brdička: Do 5 let má být připojeno 99 % žáků v USA do internetu

pátek 7. června 2013 ·

Zpráva o nejnovější iniciativě Bílého domu v oblasti připojování amerických škol do internetu včetně přípravy učitelů.

Včera odpoledne uspořádal prezident Obama v pokrokovém školském obvodě Mooresville v Severní Karolíně, kde již naplno běží vybavování žáků přístroji 1:1, tiskovou konferenci, na níž oznámil zcela nový plán, podle něhož bude mít do 5 let k dispozici 99% žáků ve Spojených Státech v základních i středních školách vysokorychlostní bezdrátový internet (tisková zpráva zde). Tato nová iniciativa nazvaná ConnectED má americké školství přiblížit digitálnímu věku. Je součástí existujícího programu E-Rate, který ale musí být výrazným způsobem modifikován.

Pro nás by mohlo být zajímavé, že kromě samotné internetové konektivity se tento plán zabývá též možnostmi jejího výukového využití. Obsahuje další dvě zásadní položky:

Příprava učitelů

ConnectED zajistí zlepšení schopností učitelů tím, že každý z nich bude mít k dispozici podporu a školení ve využití technologií vedoucí ke zlepšení výukových výsledků žáků. Federální ministerstvo školství bude spolupracovat s jednotlivými státy Unie i školskými obvody na úpravách stávajících finančních toků tak, aby příprava učitelů směřující k zajištění jejich schopnosti držet krok s rychlým vývojem v oblasti vzdělávacích technologií byla prioritou.

Díky programu ConnectED budou mít učitelé k dispozici nové výukové materiály dostupné odkudkoli a kdykoli. Budou moci zařadit do výuky interaktivní simulace a prezentace, lekce nejlepších světových expertů, dostanou příležitost vytvářet vzájemně se obohacující komunity a spolupracovat s jinými učiteli z celého světa. Nové digitální nástroje umožní mnohem efektivnější využití času při učení, zajistí okamžitou zpětnou vazbu a dají učitelům do rukou nástroj bezprostředně odhalující žákovské neúspěchy při studiu dovolující ihned zavést vhodná opatření k nápravě.

Spolupráce se soukromým sektorem

Tyto investice umožní školám využívat výhody, které přináší aplikace moderních vzdělávacích technologií. Na trhu jsou digitální učebnice stále více schopné konkurovat učebnicím tradičním. K dispozici je kvalitní výukový software s výukovým obsahem propojeným se standardy zohledňujícími potřebu budoucího uplatnění absolventů, jenž může být integrován do výuky ve všech státech USA. Nákup potřebných komponent programu pro využití technologií dovoluje získat množstevní slevy ve formě multilicencí.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. června 2013 v 11:15  

Jo, počítače dětem do školy místo knížek, sešitů a tužek. Jen se s tím musí taky naučit a sžít učitelé, a ne, aby to bylo z musu a pro formu.
A rodiče - aby pak nefňukali, že jim děti ouplně zapomněly chodit a běhat, protože furt jenom sedí.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2013 v 11:40  

Tak to jim nezávidím. Chudáci. A jak se takový žák připojuje do internetu, to mu do vybrané tělní části implantují zásuvku RJ-45 nebo mu zašijí po kůži Wi-Fi anténu napájenou bioplynovým generátorem?

Datel řekl(a)...
7. června 2013 v 13:34  

Jen z toho netu a Ameriky nepo....!

Pytlik Blaha řekl(a)...
7. června 2013 v 13:52  

To je ta Amerika! A co to procento! E?
Nejspíš nějaká diskriminovaná menšina.
Bývaly doby, kdy jsme my plnívali pětiletky na nejméně 105 procent.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2013 v 18:26  

Zdá se, že by někdo rád viděl "indoš2".

poste.restante řekl(a)...
8. června 2013 v 19:44  

Pokud chceme JúEsEj dohnat (a předehnat), pak musíme být lepší než oni.
Navrhuji, aby každý žák základní školy dostal notebook a mobil zdarma. A příslušníci sociálně vyloučených etnik raději rovnou dva, abychom předešli diskriminaci.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2013 v 20:24  

Amerika - země zbraní. Možná mají zálusk na novou metodu ovlivňování chování delikventní mládeže. Nevhodně se chovající žák by dostal pár podprahových nervových impulsů - věděl by o tom přes google jedině Obama a třídní učitel. Každý žáček připojený k internetu by byl ovladatelný. Za nějakou tu výukovou metodu se to vždycky může schovat, aby se neřeklo, že omezujeme svobodu jednotlivce. Kdo ví...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.