Přečtěte si: Školy na cestě do ghetta

neděle 5. května 2013 ·

Aktuální dubnová zpráva OECD o stavu českého školství opět nepřináší potěšující informace. Tentokrát je nejvýraznějším tématem varování před vznikem sociálně vyloučených škol a vlivem, který takové školy mají na budoucnost svých žáků.

Z článku Mirko Raduševiče v Literárky.cz vybíráme:

Jinými slovy, je to uzavřený kruh: děti, které mají tu výhodu, že se narodily relativně úspěšným rodičům, jsou zvýhodňovány i ve vzdělávacím systému, zatímco děti znevýhodněné rodinným zázemím si bezvýchodnost svého postavení potvrzují i ve škole. Školy se stále ve větší míře rozdělují na „elitní" a „ghettoizované", a české školství se tak vydává právě opačnou cestou než školství finské, které je i u nás nejčastěji citovaným vzorem vzdělávacího systému. Na nedávném semináři v Senátu to finští odborníci opakovaně shrnuli takto: „Hlavní starostí finského školství je zamezit vzniku homogenních tříd..."


6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. května 2013 v 16:45  

"ČR vydává na vzdělávání něco kolem 4 % HDP. Průměr OECD je kolem 6 % HDP. Země, které chtěly své vzdělávání zásadně zlepšit (úspěšný příklad z konce 20. stol. - Finsko), musely po mnoho let vydávat 8 - 10 %".


Za české peníze, které stát dává do školství, nelze docílit evropské kvality. A můžeme kopat nožičkou jak chceme. A můžeme před každými volbami tvrdit, že školství je prioritou. Souhlasím s předcházejícím příspěvkem, mám tentýž názor. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. května 2013 v 17:12  

A co byste taky chtěli? Každou chvíli se mění ministr školství, na ředitelská místa v odborech ministerstva přichází lidé, kteří tam jsou čistě pro hájení vlastních zájmů a dojení (Stárek, Zatloukal, Tichá, Ježková a další), nadále se strkají peníze do státních maturit, které stály už miliardu a půl a valí se do s tichým souhlasem vedení ministerstva další stamiliony... Prostě katastrofa. A všechno je to jen a jen o lidech a jejich morálce. Lidé jako Stárek, Zatloukal nebo Ježková žádnou nemají.

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. května 2013 v 17:16  

zamezit vzniku homogenních tříd

Sem s těmi finskými experty. Nechť se koná, co se konati má. Předeším mne zajímá, jak ve Finsku nakládají ne s těmi, co se nemohou vzdělávat na vysoké úrovni, ale s těmi, co se vzdělávat nechtějí ani na na té základní. A když finský vzor, pak zrušme školní inspekci. Když Finsko, tak kompletní roub.
Pak mne napadlo, že mnoho špičkových sprinterů pochází z Jamajky. Pak tedy i Jamajka je náš vzor. Experty sem, a do deseti let to tu bude samý Bolt.

Anonymní řekl(a)...
5. května 2013 v 19:51  

V sociálně vyloučených lokalitách hold budou sociálně vyloučené školy. Až nebudou sociálně vyloučené lokality nebudou ani sociálně vyloučené školy.

Anonymní řekl(a)...
5. května 2013 v 20:57  

Před lety to bylo SSSR náš vzor, dnes tedy Finsko náš vzor. Neměli bychom spíš využívat to, co umíme dobře a jen to zdokonalovat, než nekriticky přejímat celé systémy, které stejně našich podmínkách nebudou fungovat?

obyčejná učitelka řekl(a)...
5. května 2013 v 21:30  

20:57
využívat to, co umíme dobře
A co to je?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.