Přečtěte si: Ministr Fiala: Maturity musejí mít jednu úroveň

pátek 24. května 2013 ·

Žák učebního oboru s maturitou nemůže mít objektivně takové znalosti jako student elitního gymnázia, proto je jednotná maturita nesmysl. Logicky se tedy u ní vyžadují celkově nižší dovednosti, míní Jiří Kostečka, šéf Asociace středoškolských češtinářů. V rozhovoru pro Deník dokonce uvedl, že „hodnota maturitního vysvědčení je mizivá". Řešením by podle něj byla možnost volby základní a nadstavbové úrovně zkoušky, a to i v jejích jednotlivých částech.


Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

„Mám na stole návrh pracovní skupiny, která po dlouhých debatách většinově dospěla k doporučení, aby se do budoucna maturita konala 
z češtiny, angličtiny a matematiky a aby se částečně prováděla elektronickou formou. Tento návrh se mi z mnoha důvodů zdá rozumný," míní ministr. Odmítá ale dobrý podnět okamžitě realizovat s rizikem tragických následků.

Proto nechal vypracovat studie proveditelnosti, podle nichž by přechod na povinnou matematiku byl možný nejdříve v roce 2020. Aby u ní měli šanci uspět všichni žáci středních škol, musejí totiž absolvovat alespoň desetihodinovou dotaci matematiky. V současnosti ji má řada škol nižší, některé dokonce jen čtyřhodinovou. Je tedy třeba zajistit učitele, změnit rámcové vzdělávací programy a poté nechat proběhnout celý čtyřletý cyklus výuky.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. května 2013 v 19:18  

by přechod na povinnou matematiku byl možný nejdříve v roce 2020

Někde jsem četl, že za nějakých dvě stě let by mohly být v našich končinách docela velké hice. Dost mě to rozhodilo.
A tak si říkám, kolik se asi tak do té doby vystřídá ministrů školství. A hlavně, jak se k tomu za takových pět let postaví ředitel Cermatu Zelený?!

Anonymní řekl(a)...
24. května 2013 v 20:07  

Ano, maturita musí mít jednotnou úroveň. Měla by to ale být maturita na srovnatelných školách. Nazvěme tedy maturitou jen závěrečnou zkoušku na gymnáziích.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 12:47  

Všechny chytráky, kteří tady skuhrají, že maturita z matematiky by měla být různá pro gymnázia a pro odborné školy, aby si tu maturitu nejdříve prošli. Z 80 % se maturita z matematiky skládala z předlistopadového učiva na základní škole. Proč to tak je? Inu, hrozilo zrušení státní maturity kvůli "náročnosti". A tak CERMAR, aby nepřišel o love, vymyslel maturitu 2013. Gympláci z toho měli bžundu a průmyslovákům napovídaly paní magistry. Prej maturitní komisaři dohlíželi na objektivitu - heheh. Maturitní komisaři byli venku kouřit nebo byli tlačili do hlavy zákusky a chlebíčky v ředitelnách. Jojo, to kdyby se na maturitu přišel nečekaně podívat někdo cizí třeba z ministerstva nebo ČŠI... to by panečku byli všichni tak stresovaní, že by si u maturit ani neprdli.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 16:09  

No, jestli si vzpomenete, tak loni se CERMAT pokusil o objektivnější hodnocení písemek z češtiny a nechal je hodnotit externě a anonymně. To byl křik, když se, byť jen trošku, poodhalilo, jak to s úrovní maturantů je. Takže MŠMT zase raději vrátilo hodnocení školám.

A podobně je to s matematikou. Představte si opravdu "maturitní" test z matematiky, úspěšnost někde dost pod padesáti procenty...
Co myslíte, že by řekl Fiala?

1) když jste se neučili, právem jste vyletěli! A pokud se to nenaučíte, vysvědčení nedostanete.

2) CERMAT to zvoral, došlápnem na ně. Přeci není možné, aby vám ti nelidové po čtyřech letech nedali maturitní vysvědčení.

1 nebo 2?

V.Š.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.