ČŠI: Doplňující technické informace k přípravě druhé celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol

pátek 3. května 2013 ·


Od 29. 4. 2013 je v rámci přípravy školy pro realizaci druhé celoplošné generální zkoušky možné:

1. Instalovat klientské (žákovské) testovací aplikace do počítačů, na kterých bude testováno (počítače, které nebyly použity v rámci první celoplošné zkoušky v roce 2012), resp. provést upgrade těchto aplikací (počítače, na kterých je stále nainstalována verze aplikace z první celoplošné zkoušky v roce 2012) – v tomto případě stačí pouze aplikaci spustit, upgrade bude proveden automaticky.

2. Stahovat ostré dávky testů určené pro druhou celoplošnou generální zkoušku a Vaši školu.

3. Ověřit instalaci/upgrade aplikace a stažení dávky provedením poinstalačního testu.

4. Na závěr deklarovat finální připravenost v modulu IDM.

Všechny zmíněné procesy jsou důkladně popsány v dokumentaci, která je k dispozici na nástěnce v modulu IDM systému, na webu ČŠI i projektu NIQES.

Doporučujeme použít nejprve tzv. rychlé průvodce pro jednotlivé kroky přípravy, vyskytnou-li se problémy, doporučujeme následně vyhledat informace i v mnohem podrobnějších uživatelských příručkách, kde jsou popsány i další možnosti postupu určené zejména pro větší školy s větším počtem počítačů (např. zavedení tzv. proxy-klienta).

Již nyní je možné spustit (po stažení dávek) tzv. tutoriál – krátký „vzorový“ test umožňující seznámit se se základním užíváním testovací aplikace na vzorku několika typických úloh. Realizace tutoriálu není povinná, může být ale vhodná zejména pro některé žáky se SVP.

Školy, které si zvolily realizaci poslechových úloh u testů z cizích jazyků s použitím sluchátek, upozorňujeme na to, že velikost dávky testů může dosáhnout až 100MB (všechny audionahrávky jsou obsaženy přímo v dávce). Doporučujeme tedy zvážit využití proxy-klienta nebo možnosti importovat pouze jednou staženou dávku pomocí externího média (viz Uživatelské příručky).

Stahování dávek bude možné i v průběhu samotné generální zkoušky, tzn. školy, které se do ní rozhodnou zapojit až později (po 13. 5. 2013), mohou výše popsané kroky přípravy realizovat i po tomto datu.

Od 13. 5. 2013 budou v modulu IDM přístupné přihlašovací údaje žáků pro realizaci jednotlivých testů vždy pro daný týden. Dále budou ke stažení publikovány audiosoubory (formát mp3) k poslechovým částem testů z cizích jazyků pro ty školy, které je budou realizovat frontálně (pro celou učebnu v jeden okamžik).

Na webu ČŠI, projektu NIQES a na nástěnce v modulu IDM naleznete také ukázkové úlohy z anglického jazyka pro 5. i 9. ročník ve variantách s uvedením správných odpovědí i bez nich.

V případě potřeby jakýchkoli doplňujících informací neváhejte prosím kontaktovat linku podpory na čísle 800 409 999.

V Praze dne 3. 5. 2013

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. května 2013 v 18:55  

Proc se ten zazracny sw neda spustit s nejakym parametrem, kde zadam redizo a on udela aktualizaci sam?

System s proxy jsem procetl, ale je to slozite jako zebrik, navic se musi nastavovat sdileni na stanicich (cetl jsem to zbezne).

Davkou rozkopirovat stazene testy uz neni problem, ale obchazet stroje a spoustet ty upgrady je OPRUZ!

Anonymní řekl(a)...
3. května 2013 v 19:22  

Netrvalo mi to sice dlouho, ale i to netrvalo mi to dlouho bych rád měl zaplaceno, což bohužel nemám ani náhodou. ICT koordinátor je totiž školní služtička pro všechno.

Anonymní řekl(a)...
3. května 2013 v 21:18  

No já musím napsat (za relativně velkou základku s 40ti test-PC) že jen na polovině stanic proběhlo vše vzorově - a to dodržuju postup a mám solidní HW. Jsem velice skeptický, vloni měl průběh CP k dokonalosti daleko.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2013 v 10:08  

No já jsem si myslel, že budu taky v pohodě. Na 23 stanicích jsem úspěšně provedl aktualizace, načetl sady testů, provedl administrátorský test, výsledky se odeslaly, stanice se zaregistrovaly no a na pěti z nich se vůbec objevil zkušební test pro studenty. Opětovné načtení testů nepomohlo.

Anonymní řekl(a)...
5. května 2013 v 22:11  

Vážení, je to přece pořád jenom ZKOUŠKA.
Když se to bude mít chyby i letos, třeba to napřesrok vůbec... Ne?

Vždyť toho Dobešova pohrobka nikdo nechce. Ministerstvo nad ním nijak nejásá. ČŠI jen potřebuje dočerpat evropské stamiliony a dál ani ťuk, vždyť jim to jen přidělává práci. A rodiče ani školy nic takového nepotřebují.
Čím více chyb letos, tím větší šance, že se to příští rok s úlevou odpíská.
Ano, i u nás se aktualizace a stahování dávek občas zadrhla. Ale přece to nebudeme nějak složitě obcházet a zkoušet znovu. Vždyť bychom tím popírali samotný smysl zkoušky, ne? ;-)

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. května 2013 v 23:22  

ČŠI jen potřebuje dočerpat evropské stamiliony

jen potřebuje dočerpat evropské stamiliony
potřebuje dočerpat evropské stamiliony
dočerpat evropské stamiliony
evropské stamiliony
stamiliony
liony
ony
y

Anonymní řekl(a)...
6. května 2013 v 11:58  

Taktéž hlásím problémy. Vše se mi sice povedlo dovést do zkušebního testu, jenže ouha nejdou v něm zvuky.

Anonymní řekl(a)...
6. května 2013 v 15:42  

Podle všeho jsou součané problémy důsledkem nedoslaných pre-testů a případně přetíženého serveru v určitých časech... Správce

Anonymní řekl(a)...
6. května 2013 v 18:45  

A samozřejmě se očekává, že budu znovu stahovat dávky testů a znovu spouštět na stanicích zkušební test, že jo. Nikoliv, nebudu nic takového dělat. Doporučím vedení školy nahlásit: testování na škole neproběhlo z důvodu takovýchto či makovýchto problémů. Pokud budeme totiž dělat ČŠI služtičky, dotud se bude mazat med kolem huby, jak to všechno OK proběhlo. Přitom je to všechno na prdlajs.

Anonymní řekl(a)...
7. května 2013 v 0:03  

Reakce na předchozího: 6. května 2013 18:45. Kolego, co to plácáte ? Pokud jste spustil čtyřkový test 444444 a on se neodeslal, stačí jej jedním kliknutím odeslat z PC znovu a ERROR se změní na OK. Jenže v tom problém NIQES ani testování není...ono je to všechno hrozné protože DOKUD TESTY s dohledem inspekce nebudou tzv. povinnou a přísnou zkouškou na odchodnou ze zš, nepohlédneme pravdě o našich žácích do očí. Angličtináři už teď kolabují a odhadují výsledek pod 40% - což je v běžné jazykovce NEPROSPĚL.....atd.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.