Průvodce maturitou aneb Co je dobré znát před startem ostrých maturit?

úterý 23. dubna 2013 ·

Už jen několik dní zbývá do startu období písemných zkoušek – didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky 2013. Po tematických číslech Maturitního zpravodaje zaměřených na jednotlivé předměty nyní CERMAT nabízí maturantům příručku Žákovský průvodce maturitní zkouškou 2013, která poslouží jako praktický rádce před zahájením zkoušek přímo ve školních učebnách.


Základem úspěšného zvládnutí maturity je samozřejmě poctivá příprava na každou zapsanou zkoušku. Dosažený počet bodů, a tedy i výslednou známku může často ovlivnit i chvilková nepozornost, nedostatek koncentrace způsobený rozrušením před startem nebo v průběhu výkonu tak důležité zkoušky, jakou maturita bezesporu je.

Hlavním cílem Žákovského průvodce maturitní zkouškou 2013 je eliminovat právě tyto faktory, které mohou mít na celkovou úspěšnost negativní dopad.

„V příručce maturanti naleznou doporučení, informace, rady a tipy, na co si dát pozor, čeho se vyvarovat, na co nezapomenout či jaké strategie zvolit při jednotlivých typech zkoušek,“ uvedl ředitel CERMATu Jiří Zíka.

Žákovský průvodce by se tak měl stát kvalitní a důležitou informační pomůckou pro všechny, kterých se společná část maturitní zkoušky v letošním roce týká.

7 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. dubna 2013 v 2:23  

před startem ostrých maturit

Jestli to takhle půjde dál, navrhuji zavést ve čtvrtém ročníku střední školy alespoň jednohodinový předmět Maturitní výchova.
Jen si říkám, šestnáct stránek textu plus čtyři přílohy, k tomu praktická cvičení k nabytí rozklíčovaných kompetencí v rámci maturitní gramotnosti, jestli ta hodina nebude přece jen málo. Tak ono bude asi také hodně záviset na očekávané ostrosti maturit a případně tuposti maturantů. A možná by to časem mohl být i jeden z maturitních předmětů v profilové části.
Tak ostré maturity... to jsou věci. Já dnes asi neusnu.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2013 v 9:15  

Soudě podle komentářů dnes v tramvaji mají maturanti hlavně zájem o vyladění forem taháků.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2013 v 13:42  

Taháky na didaktické testy? To snad není ani třeba. Na těch 33 % procent to vyplní skoro každý, no ne? Dobře ten náš stát nastavil propustnost pomyslného síta. Bránit se vzdělání a vzdělávání je v podstatě přirozené všem generacím. Ale nejsem si jistý, zda se někdy v historii chtělo tak málo. Slovy klasika: A komu tím prospějete?

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2013 v 14:18  

Komu tím prospějete?

No přece - straně a vládě.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2013 v 17:55  

Co je dobré znát? tak předevšímje dobré znát,že v době, kdy se Zelený Dobeš zapřísahali, že maturity jsou tajné a že zejména jakékoliv srovnávací žebříčky nebudou nikde zveřejněny se podvádělo osto šest. Přecen, co kdyby. Podváděli studenti, podváděli učitelé. Zkuste si udělat mezi maturanty anonymní průzkum.
Nyní, když Dobeš už někde sportuje či co, a zelený hrabe a vyžírá dál, využívaje svoje informace ve službě státu a postavil si kolem své firmy Mat a Pat žebříčky, které před tím ukradl státu se státní maturita stane opravdovou šaškárnou, kdy si celé divadýlko odehraje v režii ředitelů s učiteli jako herci a s dětmi jako diváky. Jsem férovej chlap a vždycky jsem se v životě řídil morálkou. Ale teď jsem připraven zklamat. Mám doma totiž ženu a děti. A nenechám se připravit o chleba kvůli nějakým pobudům, kvůli hochtaplerům avyžírkům, které vymýšlejí podobné fantasmagorie, aby zdůvodnili svoji důležitost a zároveň si sami pěkně namastili kapsy, jak zde nedávno kdosi velmi pěkně napsal.
Kuk, kuky kuk.............. maturiě zdar a té státní pakárně obvláště!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. dubna 2013 v 18:39  

jsem připraven zklamat

Tož Vás vítám v klubu. Vždy připraven. Kolikrát si říkám, stojí mi to za to kazit si karakter? Ale jo, stojí.
Nakonec, k čemu mi je, když se s ním dost špatně žije, a kdejakému paku se lépe daří.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2013 v 19:00  

Před maturitou je především dobré vědět to, co je obsahem předmětů, z nichž se maturuje. Konec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.