Ivana Eliášová: Ekolibřík a zodpovědnost

středa 3. dubna 2013 ·

Dům dětí a mládeže v Lanškrouně již několik let pořádá zážitkový program pro děti 4. tříd všech lanškrounských škol. Jmenuje se Ekolibřík. Děti se vzdělávají formou her v problematice třídění odpadů, poznávají rostliny, zvířata… Propojují se zde různé činnosti od hraní výukové hry Odpady útočí na PC přes řešení úkolů na interaktivní tabuli až po poznávání přírodnin pouhým hmatem.


Zkuste si sáhnout do krabice, do které nevidíte a poznat, co v ní je. Je to docela zábava a mech, který si v lese pohladíte a říkáte si, jak je krásný, vám najednou připadá "nějak divný". S DDM spolupracuji na tomto projektu čtyři roky. Když jsem se tehdy ptala v úvodní části dětí, kolik jich doma třídí odpad, zvedly se tak tři čtyři ruce. Dnes je situace úplně jiná. Třídění je samozřejmost, slovo recyklace už není třeba vysvětlovat. Proto byl letošní ročník trošku jiný, byl o zodpovědnosti. Za sebe, za druhé, za přírodu. Tematicky jsme se posunuli k zbytečným nadměrným obalům, k různým druhům obalů.

Debatovali jsme s dětmi o tom, zda si pití do školy nosí ve vlastní lahvi, nebo zda si je každý den kupují. Jakému obalu dávají přednost, proč u nás nejsou vratné plastové obaly jako v cizině, kolik odpadů vyprodukují návštěvou KFC apod. Ráda bych se s vámi podělila o zážitek ze setkání s jednou třídou na této akci. Když jsem se dětí po půl hodinové debatě zeptala: "Kdo to všechno může změnit?" Ozvala se holčička ve druhé řadě a povídá:,,My.“ Žádný prezident, vláda, dospělí, prostě řekla my. A ostatní se jí nesmáli, jen rozvíjeli její myšlenku. Prostě to nebudeme kupovat, nebudeme chodit do KFC. Zajímalo mě, jestli to má cenu, když jiní lidé se tak nechovají a děti mi daly jasnou odpověď: "My nejsme hloupí a nenecháme ze sebe dělat blbečky." Tak děti už to vědí.

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. dubna 2013 v 1:10  

My nejsme hloupí a nenecháme ze sebe dělat blbečky.

Věřme, že jim to vydrží až do jejich prvních voleB.
Nechci vytrhávat z textu, ale zážitkový program u počítače a interaktivní tabule? No, nevím, nevím.
Snad jedině v případě, že by to byly atributy nezbytné k povolení aktivity.

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 6:35  

Zřejmě špatně chápu text, ale odpad třídí lidé a děti nejen v Lanškrouně. A neděláme to zážitkovou metodou. Jen chceme, aby kolem nás nebyl binec.

obyčejná učitelka řekl(a)...
3. dubna 2013 v 14:07  

V Lanškrouně už mají asi odpadu tolik, že jim útočí i na PC. To se pak nedivte, že musejí něco podniknout.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.