Končí projekt Inkluzivním vzděláváním k autenticitě prostředí mateřských škol v Plzeňském kraji

sobota 2. února 2013 ·

Projekt zaměřený na další vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol v Plzeňském kraji realizovaný společností Step by Step ČR, o. s. je u konce. Projekt byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

35 pedagogů z 20 mateřských škol Plzeňského kraje absolvovalo v jeho průběhu vzdělávací aktivity zaměřené na zvyšování svých profesních dovedností. Účastnice tak měly možnost navštívit semináře týkající se multikulturní výchovy, dozvědět se, jak ve výchově lépe zohledňovat a respektovat individualitu každého dítěte, a vytvářet tak podmínky pro inkluzivní vzdělávání, či jak u dětí rozvíjet předčtenářskou gramotnost. Kromě seminářů učitelky absolvovaly exkurze v několika mateřských školách, kde měly možnost porovnat svou práci s kolegyněmi mimo Plzeňský region. Podobnou příležitost poskytla také dvě setkání v mateřských školkách samotných účastnic projektu. MŠ Přeštice v Gagarinově ulici a 55. MŠ v Plzni se nám tak staly příjemnými a inspirujícími hostiteli.

Mimořádnou nabídku, kterou Step by Step ČR do projektu zařadil, byla mentorská podpora. Přes počáteční nejistotu pedagogů získal mentoring obrovskou popularitu: „V profesním životě mi dost pomohla mentorka, která byla velice empatická a milá a v podstatě mě ‚donutila‛ si na odpovědi přijít sama,“ říká paní učitelka z Chválenic.

Nejen zásluhou mentorské podpory, ale také nabídkou kurzů zaměřených na osobnostní růst a psychohygienu učitele orientované především na zvládání stresových situací a pracovní zátěže, ovlivnil projekt i osobní život účastnic. Nejlépe to vyjádřila slovy jedna z nich: „Začala jsem si vážit víc sama sebe a získala jsem nové přátele, které bych za jiných okolností nepotkala.“

Projektové aktivity byly nabízeny ve dvou alternativních termínech tak, aby co nejméně zatěžovaly běžný chod pracovišť mateřských škol. I díky tomu a zejména díky profesionalitě lektorů jednotlivých programů se podařilo vždy zajistit vysokou účast.

V průběhu projektu byl také na vybraných mateřských školách natáčen videofilm, který na konkrétních pedagogických situacích ukazuje žádoucí kvalitu učitelské praxe v MŠ. Videofilm bude po skončení projektu školkám sloužit jako pomůcka k hodnocení a zefektivnění jejich práce.

Po 13 měsících trvání projektu všichni zúčastnění vyjádřili lítost nad jeho ukončením. Paní učitelka z 90. plzeňské MŠ napsala do hodnotícího dotazníku: „Projekt předčil má očekávání, líbilo se mi zejména to, že byl rozmanitý a pestrý. Přála bych si, aby pokračoval...“

Tým SbS ČR děkuje všem, kteří se projektu účastnili – učitelkám, vedoucím učitelkám, ředitelkám MŠ a týmu lektorů a mentorů, za výbornou spolupráci a přeje mnoho úspěchů v osobním i pracovním životě.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.