Klára Moldová: Beseda s "holčičkou ze známky"

úterý 19. února 2013 ·

Působím jako učitelka českého jazyka a literatury na chicagském předměstí ve Škole T. G. Masaryka. Škola se zastupuje logem, na kterém je zachycen prezident Masaryk držící v náručí holčičku v kyjovském kroji. Tento obraz visí nejen ve škole, ale také jsou jím potištěna reklamní trička, jejichž exemplář jsem poprvé zahlédla v nejstarší české restauraci v Americe s názvem Klas.

Tričko jsem vyfotila a poslala domů přátelům, kteří mě upozornili, že fotka byla pořízena ve Žďáru nad Sázavou v roce 1928 a že paní Eva Haňková-Neugebauerová emigrovala v padesátých letech do Spojených států amerických. Obrátila jsem se na žďárské gymnázium s otázkou, zda by mi neposkytlo na paní Haňkovou kontakt. Chtěla jsem se přinejmenším dozvědět, kde v Americe tato ,,holčička“ pobývala. Jak příjemné bylo zjištění, že žije v sousedním státě Michigan a že je ochotná přijet do naší školy 9. února 2013 na besedu.

Dopoledne jsme uspořádali setkání s dětmi české školy ve věku 6–13 let. Paní Haňková byla jako zasloužilá paní učitelka výborně připravená a dokázala hbitě odpovídat i na ty nejkurióznější dětské dotazy. K radosti pedagogů i na úplně první otázku: "Kolik máš let?" a "Jaké airways jsi použila při prvním odjezdu do Ameriky?"

Odpoledne patřilo setkání s dospělými zájemci a společným jazykem byla angličtina. Na diskuzi se dostavili nejen čeští krajané a vlastenci, ale také filatelisté. Fotka totiž vyšla v Československu v roce 1938 jako poštovní známka a ve druhé edici jsme ji mohli spatřit v roce 2000. Dotazy zúčastněných se týkaly hlavně proměn podob státu a režimů v letech 1925–2013 a dopadu ne/popularity způsobené touto fotografií na život paní Haňkové. Zažili jsme krásný den s jedinečnou osobností a škola se od tohoto dne honosí logem, které obsahuje i autogram.



Vpravo paní Eva Haňková-Neugebauerová, uprostřed učitelka češtiny Klára Moldová

Klára Moldová je jednou ze 13 učitelů českého jazyka, kteří ve školním roce 2012/13 působí u krajanů v zahraničí. Kromě USA jsou učitelé v současnosti vysláni také do Jižní Ameriky (Argentina, Brazílie a Paraguay) a Evropy (Chorvatsko, Srbsko, Rumunsko, Rusko a Ukrajina).

Mgr. Klára Moldová, učitelka u krajanů v USA

Dům zahraničních služeb vyhlašuje výběrové řízení na pozice učitelů/učitelek českého jazyka u krajanů v evropských destinacích (Chorvatsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Ukrajina) a USA (Chicago) pro školní rok 2013/14. Uzávěrka přijímání přihlášek: 11. 3. 2013. Více na www.dzs.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.