MŠMT: Výsledky mezinárodních šetření PIRLS a TIMSS 2011

úterý 11. prosince 2012 ·

Z mezinárodního šetření PIRLS a TIMSS vyplynulo, že výsledky českých žáků jsou nadprůměrné jak ve čtenářské gramotnosti (545 bodů/ na 1. místě byl Hongkong s 571 bodem), tak v matematické gramotnosti (511 bodů/ na 1. místě byl Singapur s 606 body), a také v přírodovědné gramotnosti (536 bodů/ na 1. místě skončila Korejská republika s 587 body).


Ve srovnání s rokem 2007 se čeští žáci zlepšili ve čtenářské gramotnosti o 9 bodů, v přírodovědě o 21 bodů a v matematice o 25 bodů. Klesající trend se tak výrazně obrací.

Šetření PIRLS se zúčastnili žáci 4. ročníku ze 45 zemí, do šetření TIMSS se zapojili žáci z 52 zemí.
V České republice se do hlavního šetření zapojilo 177 základních škol, více než 4 500 žáků a jejich rodičů, téměř 500 učitelů a ředitelů škol.

V roce 2011, kdy se cykly obou šetření sešly, využila Česká republika možnost testovat čtenářskou gramotnost, matematiku a přírodovědu na stejném vzorku žáků.

Více informací se dozvíte z tiskové zprávy a z grafu České školní inspekce.



1 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. prosince 2012 v 14:05  

Klesající trend se tak výrazně obrací.

Já se tak těšííím, božínku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.