Přečtěte si: Stěžujete si na systém, obviňujete ale soukromou firmu

čtvrtek 13. prosince 2012 ·

Přijímací řízení na SŠ: záměna příčiny a důsledku.


Z článku Bohumila Kartouse v BritskéListy.cz vybíráme:

Pan Hájek se možná bude divit, ale dávám mu zcela za pravdu.

Nejspravedlivější přijímací řízení je takové, v němž jsou všichni přijati bez přijímací zkoušky a případné předpoklady či indispozice ke studiu se rozpoznají až během studia samotného. To je nepochybně pravda. Pan Hájek si všímá přijímacího řízení jako bariéry k dalšímu vzdělání, což je nepochybně správný postřeh, ale opomíjí kauzalitu, v níž příčina je ve vzdělávacím systému a důsledek v tom, jak jsou přijímací zkoušky v rámci přijímacího řízení na střední a vysoké školy řešeny. To, že tento vzdělávací systém vytváří bariéry ve vzdělávání, není vina společnosti Scio. Vzdělávací systém je selektivní zcela bez ohledu na její přítomnost. Firma Scio je pouhá servisní organizace, která nabízí řešení, jehož přidanou hodnotu jsem už v předchozím textu objasňoval.

Trh s přípravou na přijímací zkoušky tu existoval a existovat bude do té doby, dokud budou existovat přijímací zkoušky. I pokud by společnost Scio nenabízela vlastní přípravné materiály, budou je nabízet jiné firmy (jak to ostatně mnohé i teď dělají). Tím, že společnost Scio nebude nabízet přípravu, v žádném případě neovlivní selektivitu systému a jeho náchylnost k vytváření sociálních rozdílů. Pokud pan hájek pléduje za rovnější přístup ke vzdělávání, měl by tuto příčinnost vnímat a měl by v takovém případě žádat stát, aby buď zrušil přijímací zkoušky, nebo odstraňoval možné materiální překážky, které brání sociálně slabým v přístupu ke vzdělávání. Firma Scio (považte, soukromá firma:) už několikrát a na různých úrovních přesvědčovala kompetentní, aby se věnovali vyhledávání talentovaných dětí ze sociálně slabých vrstev společnosti a umožňovala jim přístup ke vzdělání. Dosavadní zkušenost, kterou jsme udělali, je, že o to není zájem. Budu panu Hájkovi vděčný, pokud nám pomůže kompetentní přesvědčit, nástroje k tomu máme.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 9:57  

... pokud nám pomůže kompetentní přesvědčit...

Zájem by třeba byl, ale třeba jen někdo nestojí o ty nástroje, které máte... Ne všude se dá dostat díky přízni určitých politiků.

Vivat scio!

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 10:22  

Vyhazovat peníze za přijímací zkoušky SCIO, když stejně de facto vezmu na SŠ každého, mi přijde pitomé. Např. hranice dosažení 38 bodů ze tří testů OSP, M a ČJ celkem nastavená ve Zlínském kraji k přijetí na maturitní obor je fakt směšná. Této hranice dosahují i někteří propadlíci. Fakt vyhozené peníze.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 10:34  

Mít slabší žaludek, jako studenti paní Valíkové, tak ze scia blinkám. Jako starý cynik se jen směju.

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. prosince 2012 v 10:59  

ze scia blinkám

A není to tak trochu jako s tím bulvárem nebo neokolkovanými placaticemi?
Kdyby to nikdo nekupoval, mohou zavřít krám.
Všichni.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 12:04  

Berete mi otázku z úst - proč na scio všichi nadávají, ale cca 80 % víceletých gymnázií používá scio testy jako kritérium přijímacího řízení?

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 13:05  

Většina VŠ už na Scio testy neslyší. Mají zpět své přijímačky. A je to jedině dobře.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.