Přečtěte si: Psychotest Barvy života – dobrý nástroj, nebo šarlatánství?

pondělí 3. prosince 2012 ·

Na jednom semináři pro učitelky mateřských škol jsem slyšela chválu na test Barvy života. Prý nám pomůže s autoevaluací i s diagnostikou učitelského sboru a samozřejmě dětí. Slyšela jsem ale také, že jde o neověřenou metodu. Nechce se mi investovat do metody, která nemusí vést k přesným výsledkům. Proto by mě zajímal názor zkušeného psychologa, který se zabývá diagnostikou. Můžete jej zprostředkovat?


Z článku Václava Mertina v Portál.cz vybíráme:

Když se pak objeví diagnostický nástroj, který slibuje rychlé a snadné poznání dítěte a jeho psychiky, klimatu školní třídy a školy, šikany, lze ho využít k evaluaci školy, vždy se najdou naivní nadšenci, kteří uvěří, že je to skutečně možné a vděčně po takovém nástroji sáhnou nebo alespoň propagují jeho použití. Vůbec přitom nepřemýšlejí, jestli je vůbec v silách jediného často poměrně jednoduchého „testu“, aby přiměřeným způsobem zmapoval nesmírně složitou psychiku, jemné a rozmanité předivo mezilidských vztahů, předpověděl nejistou budoucnost apod. Je to stejné jako když někdo nabízí třicetiprocentní úrok z vložených peněz, zahraniční zájezdy skoro zadarmo nebo zvládnutí cizího jazyka za čtrnáct dní. Je třeba poctivě přiznat, že psychologie takovými nástroji nedisponuje. Současně však tento fakt nijak neubírá na kompetentnosti psychologů, protože v jejich poradenské činnosti představují testy jen velmi malý díl. Poznávat dítě pouze na základě výsledků v testech (nikdy ne v jednom!), bylo odborně korektní cca před osmdesáti roky, ale ne v roce 2012.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2012 v 12:56  

Taky jsme se na škole nechali oblbnout a vyhodili jsme 40 000 Kč oknem.

Nicmíně musím konstatovat, že test je jedna věc a interpretace jeho výsledků druhá. A zde tedy bylo největší zklamání. Od osoby pověřené interpretací (a taky dobře zaplacené)jsme se nedočkali ničeho valného. V cuku letu nám za neceloiu hoďku vyhodnotil všech 12 tříd i s učitelským sborem.

Janek Wagner řekl(a)...
3. prosince 2012 v 13:32  

Myslím, že máte velkou šanci dostat peníze zpět. Jakákoli aplikace ve školství bude nyní snadno braná jako podvod.

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. prosince 2012 v 14:00  

vyhodili jsme 40 000 Kč oknem

A z jakého prasátka se takovéto penízky zpravidla vyhazovávají?
Jako že, kde potom chybějí?

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2012 v 17:49  

Ono nám je dalo MŠMT v rámci projektu na protidrogovou prezenci. Opravdu účelně využité peníze, že?

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2012 v 21:05  

Každý učitel četl spousty posudků a doporučení z SPC, PPP či privátních psychlogů. Mě by zajímalo, jak učitelé tato vyjádření vnímají - nakolik jim pomáhají v práci s různě postiženými žáky, třídními kolektivy apod. Já za sebe dávám max. 10%, z 90% pomoz si sám... Barvy života znám, ale těm bych dala užitnou hodnotu NULA...

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. prosince 2012 v 21:13  

v rámci projektu na protidrogovou prezenci

A to jde? Že se ptám. Jinak by se to přece nedělalo.
Ohlídává někde někdo nějakou účelnost, dnes a tady?
Čtyřicet táců, taková prkotina. Takhle možná čtyřicet melounů.
Kdybych byl frajer, co jen nekecá a koná, zkusil bych ty tácky někde šlohnout a pak poslat na sirotky. Kolik bych za to asi tak vyfásl? No schválně...

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2012 v 0:15  

Naše škola vyhodila za tento šarlatánský test taky okolo 40 000,-Kč. Část učitelů byla k mačkání barevných koleček přinucena. I bylo zdůrazněno to, že výsledky budou podkladem pro případné propouštění pedagogických pracovníků z důvodů nadbytečnosti.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2012 v 1:02  

Barvy života, to jsou vyhozené peníze. Co za to mohlo ve škole být.

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. prosince 2012 v 2:23  

to jsou vyhozené peníze

Což o to. Peníze ale nejsou úplně všechno.
Kdo úplně normálním lidem nahradí to ponížení, že se museli pod různými pohrůžkami účastnit takových pitomostí nad rámec svých pracovních povinností jenom proto, že se kdejaký vedoucí pracovník neorientuje ve světě mimo dosah svojí tuposti a přitom si myslí, že on je povolán, neboť byl instalován jinými tupci, kteří jeho tuposti nebyli schopni v té svojí tuposti vůbec dohlédnout?
Ať mi někdo vysvětlí, jaký je rozdíl mezi touto taškařicí a navelením třeba do rozjásaného prvomájového průvodu. Tam si člověk mohl aspoň dát ten párek a pívo.
Když už se v tom našem školství tak brojí proti těm k moci se deroucím komunistům.
Není to všechno poněkud směšné? A kam si může jít stěžovat otitulovaný pedagog, když lampárny už dávno zrušili.
A to vůbec nehovořím o nám do péče svěřených dětech.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2012 v 3:43  

"...bylo zdůrazněno to, že výsledky budou podkladem pro případné propouštění pedagogických pracovníků z důvodů nadbytečnosti."

Tento bič se dnes používá na kdeco a slýcháme ho za každou druhou větou, kterou zástupcové a ředitelé vypouštějí ze svých pomazaných hlav. Nikdy za posledních 150 let si tyto osoby (čti jiné slovo na pět), a nejen ve školství, nemohly vyskakovat tak jako dnes. Užívají si toho věru do sytosti.

"...nahradí to ponížení..."

Nechat se bez protestů ponižovat, to je, pane Pytliku, základní učitelská kompetence. Bez této kvalifikace učitel dlouhodobě působit prostě nemůže, to už byste měl vědět.
Z téhož důvodu (a z řady jiných) není namístě říkat učitelům "úplně normální lidi".

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2012 v 6:48  

Když byl ministr hlupák, tak automaticky velká část ředitelů se tak i začala chovat. Některým se to náramně zalíbilo. Říká se tomu rozvrácené "demokratické" české školství. Hlupáky bude zřejmě nutno protáhnout institutem defenestrace.

poste.restante řekl(a)...
4. prosince 2012 v 9:26  

Když nemám na chleba, nekupuji novou televizi.
Zřejmě na tom asi přece jen nejsou rozpočty škol natolik špatně, když mají ředitelé na pitomosti.
Anebo je k tomu snad někdo nutí?

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2012 v 15:10  

"Když byl ministr hlupák, tak automaticky velká část ředitelů se tak i začala chovat."

Možná by bylo dobré si přiznat, že většina ředitelů stojí za pendrek i bez pana ministra. Zas až tak daleko jeho kompetence nedosahují. Zprznit školu si dokáží zřizovatelé i bez něho.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2012 v 13:37  

A je to skutečně tak špatné? Někteří o této metodě mluví pouze v superlativech - např. Saša Dobrovolná :
http://diskuze.rvp.cz/viewtopic.php?f=13&t=177
Tak a úsudek nechť si udělá každý sám.

Janek Wagner řekl(a)...
10. prosince 2012 v 14:25  

Důležitější je stanovisko odborníků: http://www.ceskaskola.cz/2012/12/stanovisko-unie-psychologickych.html. Barvy života jsou jen šarlatánský podvod.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2012 v 15:29  

Zní to opravdu nadějně:

člověk mačká - na základě jakýchsi asociací a fantazií - barevná kolečka. Podle toho je spoznána jeho učitelská i lidská kvalita. Co nedokáže ředitel ani inspekce, zvládnou hravě a s přehledem kolečka... jen doufám, že se nepletou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.