Martin Rychlík: Ministr školství Fiala: Budu první, kdo by hájil autonomii vysokých škol

pátek 14. prosince 2012 ·

Rozhovor o reformě vysokého školství, přeměně vyšších odborných škol, změně financování regionálního školství i kariérním řádu.

Příval nápadů a kvapných hokus-pokusů z ministerstva školství, když mu šéfoval Josef Dobeš, vystřídal vnějškový klid. Někteří kritici říkají, že snad až příliš velký. Ministr Petr Fiala je v úřadu více než půl roku a je takříkajíc opakem svého předchůdce. Je věcný, seriózně akademický.

„Školství je oblast, která nesnese radikální, rychlé a nepromyšlené zásahy,“ říká v rozhovoru pro ČESKOU POZICI Fiala, jehož úřad připravuje to, co prý Česku chybí. Celkovou koncepci. „Chystáme Strategii 2020 – do konce příštího roku by měla být hotová –, což je pohled na celou soustavu, jak se má dále rozvíjet a co mají dělat její součásti,“ dodává někdejší rektor Masarykovy univerzity.

Když hovoří o zavádění kariérního řádu pro učitele od roku 2014 nebo o variantách přerodu vyšších odborných škol, je klidnější, než když padne otázka na negativní reakci Akademického senátu Univerzity Karlovy (AS UK) k jím předkládané novele vysokoškolského zákona. „Nedělám reformu proti akademické obci. Připravujeme reformu s akademickou obcí a ve prospěch vysokých škol,“ konstatuje ministr.

O VOŠkách a regionálním školství

ČESKÁ POZICE: Trochu ve stínu reformy vysokých škol je i budoucnost vyšších odborných škol (VOŠ). Co je čeká?

FIALA: Začnu obecněji. Pracujeme velmi intenzivně na něčem, co českému vzdělávacímu systému hodně chybí, a to je celková koncepce. Chystáme Strategii 2020 – do konce příštího roku by měla být hotová –, což je pohled na celou soustavu, jak se má dále rozvíjet a co mají dělat její součásti. Mluvím o tom proto, že právě VOŠ jsou příkladem rozvoje systému bez celkové koncepce. Protože dnes jsou „VOŠky“ z mnoha hledisek součástí regionálního školství – když se díváme, jak jsou financovány a řízeny –, ale samozřejmě měly být součástí systému terciárního vzdělávání. A nejsou.

ČESKÁ POZICE: Co dál? Co s nimi tedy bude?

FIALA: Jejich transformace, což se mi jeví jako stále jasnější, nemůže být prováděna nějak celkově, ale po částech – podle jednotlivých typů škol. Takže to asi dopadne tak, že část VOŠek bude spolupracovat s VŠ v bakalářských stupních, část se stane součástí VŠ, část bude mít specifické úkoly a část zanikne.
Pokud jde o ty zdravotnické, tam je problém časově náročnější, neboť ministerstvo zdravotnictví chtělo u řady zdravotnických oborů vzdělání na VOŠ velmi rychle zrušit a převést na vysoké školy. V principu to je rozumná cesta. Jenom je třeba rozlišovat, že u některých zdravotnických oborů mají VOŠ nadále význam, absolventi se dobře uplatňují, a u některých oborů – jako je třeba všeobecná zdravotní sestra – je třeba změnu směrem k VŠ určitě provést, jen s určitým rozumným přechodným obdobím. Musíme věc řešit citlivě, vůči zúčastněným lidem i pracovníkům v praxi, neboť tu máme segment, který je v nejistotě a musíme mu dát řádné místo ve vzdělávací soustavě.

ČESKÁ POZICE: Jaké změny připravujete ve financování regionálního školství?

FIALA: Stále zřetelněji pozorujeme jednu věc, která je podle mne nepřijatelná – a to, že na žáka téhož oboru, stejného věku a ve stejném ročníku jsou na dvou místech České republiky jiné finanční prostředky. Přece nechceme, aby měl žák v Pardubicích jiné podmínky než v Karlových Varech. Nejen, že to nechceme, ale ani si to ČR nemůže dovolit, protože by tento model financování, v němž prostředky významně přerozdělují kraje, vedl k tomu, že bychom měli v regionech i rozdílnou kvalitu vzdělávání.
Připravujeme proto změnu financování, která by stála na celostátně platném normativu na žáka. Připravované změny musejí zahrnovat další mechanismy, jako je ochrana škol v malých obcích – zvláštní zřetel musí být věnován prvnímu stupni základního vzdělání. Častokrát jsem to již říkal, že škola má v obci i další sociálně-kulturní funkce.

ČESKÁ POZICE: Kdy bude změna zavedena?

FIALA: Připravujeme ji tak, aby mohla být uvedena v život k 1. lednu 2014.

ČESKÁ POZICE: Teď se vás zeptám spíše jako profesora politologie. Co říkáte tomu, že se ke školství dostávají v krajích komunisté jako radní?

FIALA: Respektuji výsledky voleb a vytváření koalic. Nicméně bych byl rád, kdyby ti, kteří koalice sestavují, k tomu přistupovali s větší citlivostí, a lépe zvažovali, které resorty by opravdu měli mít zástupci KSČM, z nichž mnozí se ne úplně distancují od své minulosti...

ČESKÁ POZICE: Anebo byli třeba přímo politruky.

FIALA: Jako ministr školství jsem a musím být profesionál, takže budu nepochybně jednat s každým, kdo k tomu má institucionální legitimitu, ale myslím, že při větší citlivosti k obsazování pozic v rámci krajských koalic by se dosáhlo lepších výsledků. Vůbec mě netěší, že tato situace vede k takovému – pro mne pochopitelnému – zneklidnění části občanů.
Jak přilákat a omladit učitelstvo

ČESKÁ POZICE: Proč by měli jít mladí lidé zrovna na pedagogické fakulty? Co jim stát zajistí a nabídne? Co jim přinese kariérní řád dělící učitele na několik stupňů?

FIALA: Povolání učitele je určitě i posláním. Učiteli mají být lidé, kteří mají rádi děti a chtějí je někam vést a vzdělávat. Proto nepomůže žádná přesvědčovací kampaň státu, ale určitá konkrétní opatření. Víme, co učitele demotivuje – přebyrokratizovaný systém, stálé změny bez koncepce, chybějící perspetivy. Mladý člověk, který absolvuje pedagogickou fakultu, přijde na školu, je rázem určitelem se vším všudy a po 30 letech odejde – má o pár tisíc na výplatě více – a je pořád učitelem stejné kategorie. Co je na tom motivujícího? To je také velmi neobvyklé.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2012 v 14:20  

Rychlik, alias stojan na mikrofon, opět udělal nerozhovor se svým oblíbencem. Proč se ani slovem nezeptal třeba na katastrofu evropských fondů, za kterou nese z velké části zodpovědnost právě Fiala?

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2012 v 14:34  

Asi čekal, že půlročním nicneděláním se to samo spraví a že když si to pár let promyslí, tak už bude konec programového období a peníze (a tím i problémy) v čudu rozkradené.

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2012 v 21:23  

Smutné je, že právě takové bezpohlavní osoby jako je Fiala lidé vnímají nejlépe. :-(

OP VK a VaVpI rozkradeno, peníze nedočerpány, samé neuznatelným výdaje a Fiala nic, Fiala muzikant.

Anonymní řekl(a)...
16. prosince 2012 v 9:43  

Díky za článek.
Slova jsou to rozumná, počkám si ale raději na činy.

Anonymní řekl(a)...
17. prosince 2012 v 9:32  

To se načekáte :-/
Ale zase to překvapení, čeho se dočkáte, stojí za to. Neboť "filosof" Fiala míní a banda gaunerů a tupců, kterou si pod sebou nechal, mění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.