Churchillova sekretářka

středa 12. prosince 2012 ·

(Po)odhalené tajemství britského vládního sekretariátu

Napínavý příběh z válečného Londýna. Maggie Hopeová je Britka, která vyrůstala v USA. Jako nadaná matematička se uchází o místo osobního tajemníka sira Winstona Churchilla, ale to je vyhrazeno výhradně mladým mužům z vyšších vrstev. Stane se jen jednou ze sekretářek, ale svůj talent na luštění šifer nezapře a dokáže zachránit nejen život sira Winstona, ale i vlastního otce a starobylou katedrálu svatého Pavla.

Vydařený debut americké autorky Susan Elii MacNeal (1968) z jara letošního roku, k němuž jí přinesla inspiraci návštěva londýnských Cabinet War Rooms a jejich výstavních expozic. „Jedním ze zvukových doprovodů k výstavě byly vzpomínky jedné mladé sekretářky Winstona Churchilla, vybrané z memoárů Elizabeth Laytonové Nelové. Když jsem naslouchala jejím slovům a procházela chodbami War Rooms, cítila jsem, jak mi po zádech běhá mráz – a věděla jsem, že jsem objevila mimořádné prostředí pro nějaký nový příběh,“ píše Susan Eliaq MacNeal v doslovu ke knize.

Autorka prostudovala nejen vzpomínky této sekretářky, ale i některých dalších blízkých spolupracovníků Winstona Churchilla z čísla 10 v Downing Street. Zabývala se i historií baletního souboru Vic-Wells Ballet a poučila se i o práci válečných kryptografů. Po důkladné přípravě však napsala hlavně napínavou detektivku, v níž se jí navíc podařilo plasticky vykreslit atmosféru válečného Londýna sužovaného častými německými nálety.

Další příběh s Maggie Hopeovou v hlavní roli vyšel říjnu (Princess Elizabeth´s Spy), třetí plánuje nakladatelství Bantam Dell/RAndom House na jaro příštího roku.

Vydalo Motto, doporučená cena 299 Kč

Knihu s 15% slevou zakoupíte v e-shopu www.albatrosmedia.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.