Vyjádření MŠMT k podání kasační stížnosti

čtvrtek 18. října 2012 ·

Rozsudek Městského soudu v Praze ze dne 28. srpna 2012 zrušil vyrozumění Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterým ministerstvo shledalo jako nedůvodnou žádost maturantky o přezkum výsledků, jichž dosáhla v didaktickém testu z českého jazyka a literatury v tzv. „státní maturitě“ na jaře 2011.


Rozsudek se zabývá především tím, jakými formálními pravidly se má řídit přezkum výsledků maturitních zkoušek podle § 82 odst. 3 školského zákona, tj. zda se jedná o správní řízení.

Ministerstvo podává proti rozsudku kasační stížnost, čímž chce docílit toho, aby Nejvyšší správní soud vydal autoritativní stanovisko k přezkumům maturitních zkoušek z hlediska aplikace konkrétních procesních pravidel.

Ministerstvo nemá v úmyslu vést spory ve věci přezkumů výsledků maturitních zkoušek a komplikovat tím situaci konkrétním maturantům. Důvodem pro podání kasační stížnosti je výlučně zájem o sjednocení pohledu správních soudů na tuto agendu.

Ministerstvo si je vědomo své povinnosti správně aplikovat právní předpisy a metodicky vést krajské úřady, které rovněž provádějí přezkumy maturitních zkoušek. Proto považuje za nezbytné mít co nejdříve k dispozici stanovisko Nejvyššího správního soudu a řídit se jím v další práci.

1 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. října 2012 v 20:18  

Jo takhle! No jo vlastně. Sjednocení pohledu...
Je zřejmé, že to je mimo realitu, ale což to zařídit tak, aby k žádným soudním jednáním vůbec nedocházelo. Za ta léta jsem zažil nemálo maturitních zkoušek a soudní při ani jednu.
Nevím přesně proč, přímou souvislost nevidím, ale vybavila se mi argumentace jednoho zákonodárce, který říkal, že nemá cenu rušit privilegium bezplatného používání městské hromadné dopravy, protože poslaci stejně tramvají nejezdí. Ale to spolu nesouvisí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.