Ondřej Neumajer: DUMy za evropské peníze

středa 12. září 2012 ·

Třetí díl seriálu mapující historii vzniku Digitálních učebních materiálů (DUM) popisuje propojení projektu EU peníze školám s konceptem DUM, soutěže pro učitele ve vytváření DUMů a přínos DUMů pro pedagogickou praxi.

Koncept DUM a EU peníze školám

Opravdový rozmach šíření termínu DUM napříč celým školským systémem zapříčinil projekt financovaný z ESF s názvem EU peníze ZŠ, resp. SŠ. Oprávněnými příjemci peněz jsou v těchto projektech všechny základní, střední školy a konzervatoře, které požádají a splní veškeré formální náležitosti a podmínky přijatelnosti projektu a mají sídlo na území ČR, mimo hl. m. Prahy.
Například v šabloně Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2) jsou za výstup aktivity na straně školy považovány dle příručky pro základní školy - žadatele a příjemce sady vzdělávacích materiálů a za příklad vzdělávacího materiálu je zde uveden DUM včetně odkazu na koncept DUMů na Metodickém portálu www.rvp.cz.

V případě šablony Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků (II/2) lze za jeden vzdělávací materiál například považovat Digitální učební materiál určený pro obohacení výkladu multimediálními pomůckami, které budou spustitelné při výkladu např. na interaktivních tabulích nebo vhodné pro samostatné studium žáků za využití digitálních nosičů nebo Internetu: animace, video/audio nahrávky, prezentace; on-line publikovaný výukový objekt; materiál určený pro získávání zpětné vazby, testování a ověřování znalostí a dovedností; žáků pomocí počítače – cvičení, e-kurz, e-test, e-úkol, anketa apod.; jedna výuková lekce e-learningového kurzu pro žáky; powerpointová prezentace pro představení jazyků, kultur a zemí; a jiné dle potřeb a zkušeností školy.

Šablona ICT Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) upřesňuje, že DUMem rozumíme především pracovní listy, prezentace, testy, videa, zvukové ukázky, animace, flashe, simulace, křížovky, hry, hodnocení, webquesty, ale také metodicky zpracované již existující odkazy, které je vhodné využít v jednotlivých vzdělávacích oblastech. DUM tedy může být i dokument, který je připraven a sdílen pomocí digitálních technologií, ale sám o sobě je určen pro využití žáky i bez digitálních technologií.

Žádná další definice

Jednoduše řečeno, projekt EU peníze školám, ať ve své podobě pro základní nebo pro střední školy, se vícekrát odkazuje na koncept DUM vytvořený na Metodickém portálu. Přesto mohou být pod označení DUM zahrnuty a z tohoto projektu financované i výukové materiály, které by s výše uvedenými specifiky RVP.CZ mohly mít v jednom nebo dokonce ve více bodech problém. Zde je ovšem nutno podotknout, že to byl vlastně určitým způsobem záměr autorů šablon.

Při vytváření konceptu šablon zaměřených na digitální materiály a formulování jejich konkrétního znění byla snaha nevytvářet nějakou novou a tudíž i další definici určenou výhradně pro tento dotační titul. Stručná a přesná definice by totiž nikdy nebyla schopna pojmout velkou různorodost, kterou koncept DUM autorům, ale i jejich uživatelům přináší. Právě tato volnost umožňuje vyjít vstříc potřebám, které konkrétní učitel vnímá jako důležité. A je jistě v pořádku, pokud v odůvodněných případech překročí pravidla a poučen poruší některé ze specifikací konceptu DUMů.

Na druhou stranu je pochopitelné, že pro účely kontroly je nutné stanovit mantinely, které vyhovují podmínkám financování tohoto evropského projektu. O této problematice bylo publikováno hodně článků a metodických doporučení pro učitele. Jako největší problém v praxi se nejeví samotné vyhovění specifikům DUM (viz. minulý díl tohoto seriálu), ale spíše autorskému zákonu a otázkám souvisejícím se zveřejněním a sdílením DUMů, viz např. články EU peníze školám: Co je to DUM a co mají školy sdílet?EU peníze školám: Pozor na chybný výklad komerčního díla! Portál Česká škola nabízí samostatnou rubriku, resp. štítek, kterým jsou označeny všechny články, které se problematiky DUM dotýkají.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. září 2012 v 18:39  

Jediný reálný efekt drtivé většiny DUMů za evropské peníze nejlépe vystihuje alternativní interpretace této zkratky.

DUM =
Doplatek k
Učitelské
Mzdě.

kamínek řekl(a)...
13. září 2012 v 15:50  

samosatnou kapitolu by měl být autorský zákon - především používání obrázků z webu - úžasná záležitost hraničící s dokonalu úřednickou šikaou :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.