Martin Rychlík: Školství přijde až o pět miliard z EU. Kdo za to může?

čtvrtek 6. září 2012 ·

Ministr školství Petr Fiala oznámil, že se z evropských fondů nevyčerpají čtyři až pět miliard. Konkrétní viníky neoznačil.

Po mnoha indiciích je to už skoro jisté. České školství nestihne vyčerpat z fondů EU čtyři až pět miliard korun. V úterý to novinářům oznámil ministr školství Petr Fiala. „Nejsem příznivcem nějakého strašení, ale tohle je realistický odhad,“ řekl Fiala, jenž šéfuje resortu takřka půl roku. Ze dvou operačních programů, které ministerstvo spravuje, je v „horší situaci“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), v němž je celkem – v závislosti na kurzu eura – asi 55 miliard korun.

Od ministra a jeho náměstka pro evropské záležitosti Michala Zaorálka (ODS) jsme se dozvěděli, že kritickým pro čerpání bude rok 2013, že situace v operačních programech je velmi komplikovaná, nemá rychlé řešení, kumulovala se během minulých let a některé věci jsou nenapravitelné. A že k potížím došlo kvůli řadě procesních chyb, zpožďování, kontrolním mechanismům i personální nestabilitě.

„Příliš peněz šlo v minulosti na takzvané systémové projekty, různé velkoobjemové Individuální projekty národní (IPn), které nebyly koncepční ani důvěryhodné,“ uvedl Fiala k návrhům stamilionových „ípéenek“, která vznikala „v minulých letech“. Řadu (a většinu) z nich už nové vedení ministerstva zastavilo, aby prý „neprovokovalo“ Evropskou komisi.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE



5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. září 2012 v 9:55  

tak ted uz snad ten Zaoralek poleti...

Anonymní řekl(a)...
6. září 2012 v 11:26  

66Zaoralek nas uz stal 5mld Kc, to je snad rekordni skudce v dejinach MSMT.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2012 v 12:52  

Kdo za to může? Předseda vlády, který v zájmu udržení žlebu neodvolal nejhoršího ministra školství všech dob.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2012 v 13:35  

Bohužel to vypadá, že Zaorálek ani nikdo další z té zde už mnohokrát vyjmenované bandy, charakterizované hlavně vazbami na pražskou ODS, nikam nepoletí.

Bílý kůň ODS Fiala má - zdá se - od kmotříků jasné instrukce "odkud pokud". Možná, že mu je dokonce vyřizuje přímo předseda vlády.

Nějaká miliarda z našich daní, kterou necháme v Bruselu, je to poslední, co by je trápilo. Je zajímá řádné odklonění těch ostatních.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2012 v 14:26  

Bohuzel tato organizovana banda se vyznacuje nekterymi mafianskymi rysy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.