Marcel Chládek: Kolaps Nečasovy vlády v čerpání evropských peněz ohrožuje budoucnost školství, ČSSD žádá okamžitou nápravu!

úterý 31. července 2012 ·

Neschopnost Nečasovy vlády ohrožuje budoucnost českého školství! Sociální demokracie považuje zprávy médií o tom, že Evropská komise kvůli pochybením Nečasovy vlády zatím neobnoví čerpání peněz pro oblast školství, za velice závažné.



Vládní selhání hrozí rizikem ztráty více než 53 miliard korun z fondů EU! Takový zásah by byl přitom pro české školství téměř likvidační!


ČSSD opakovaně upozorňovala na manažerská selhání bývalého ministra školství Josefa Dobeše, který za tichého přihlížení předsedy vlády Nečase přivedl systém čerpání k totálnímu kolapsu.  Opakovaně jsme také žádali v Poslanecké sněmovně i v Senátu odpovědi na to, jak vláda hodlá tuto vážnou situaci řešit.

Jakékoli snahy ale premiér Nečas i ministerstvo školství bagatelizovali s tím, že na nápravě se pracuje a vše bude v pořádku. Jak se nyní ukazuje, vláda opět podvedla veřejnost a v řešení selhala. Krachu čerpání nepomohla ani výměna ministra školství, který za více než dva měsíce nedokázal Evropské komisi dodat jediný přesvědčivý argument, proč čerpání dál nepozastavit.
Sociální demokracie téměř před půl rokem přišla s vlastním řešením, jak tuto kritickou situaci napravit. Vládě jsme navrhovali celkem čtyři způsoby:

  • Přesun prostředků do regionálních operačních programů (ROP)
  • Přesun prostředků v rámci samotného OPVK do jiné prioritní osy
  • Připravit smysluplné individuální národní projekty ministerstva školství
  • Přesun v rámci ESF z osy 3.1 na ministerstvo práce a sociálních věcí
Nečasova vláda ovšem nabídku ke společnému řešení odmítla. Výsledkem vládní apatie je zcela tristní situace a riziko prohloubení již tak mizerného stavu ve financování českého školství.


ČSSD je pro záchranu českého školství!Apelujeme na ministra Petra Fialu a premiéra Petra Nečase, aby přerušili vládní prázdniny a zasadili se o urychlené řešení situace, vypracování záchranného plánu, který bude mít podporu napříč politickým spektrem a o okamžité vyvolání jednání s Evropskou komisí tak, aby se zamezilo dalším ztrátám pro ČR.


Je třeba si uvědomit, že v této chvíli může přijít české školství kvůli neschopnosti premiéra Nečase nejen o desítky miliard korun, ale především může dojít k dalšímu vážnému propadu konkurenceschopnosti ČR a k následnému hospodářskému propadu.

ČSSD říká jasné NE tomuto vývoji a NE dalšímu vládnímu selhání!

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. července 2012 v 14:40  

Konecne aspon ta opozice pochopila, co je dulezitejsi nez to, jestli prestavka na zakladce ma byt 5 nebo 7 nebo 10 minut.

Anonymní řekl(a)...
31. července 2012 v 17:06  

ČSSD tedy navrhovalo:
1. Přesun prostředků do regionálních operačních programů (ROP)

2. Přesun prostředků v rámci samotného OPVK do jiné prioritní osy

3.Připravit smysluplné individuální národní projekty ministerstva školství

4. Přesun v rámci ESF z osy 3.1 na ministerstvo práce a sociálních věcí

Bohužel ani jeden způsob by našemu školství nikterak neprospěl.

ad 1) Přesun do ROP by znamenal, že ve školách bychom z těch peněz viděli absolutní minimum. Z ROP se totiž financují projekty "tvrdé" a ne "měkké". Tedy projekty investiční a ne projekty směřující do rozvoje lidských zdrojů. Děti by možná seděly v nových lavicích a v opravených školách, což však nikterak nezvýší kvalitu vzdělávání.

ad 2) Peníze jsou nejvíce potřeba právě v prioritních osách, ve kterých směřují přímo k dětem. V prioritních osách, které řeší např. vzdělávání je financí tolik, že na krajích mají problém ty prachy udat.

ad 3) Národní projekty jsou dost problematické, většinou jsou to naprosté hovadiny, které našemu školství nijak neprospívají. Ono i ty šablony jsou dost problematické (zvláště jejich finanční vykazování či špíše nevykazování) a budou s jejich schvalováním EU velké problémy.

ad 4) Přesun na MPSV by znamenal, že budeme podporovat nesmyslné rekvalifikace, které nezaměstnaní využívají spíše jenom k tomu, aby neztratili nárok na dávky. To případá ČSSD smysluplné?

A ještě k titulku článku. Budoucnost našeho školství ani tak není ohroženo nečerpáním peněz z EU, ale tím, že si neuvědomujeme, že v budoucnu budeme muset školství ufinancovat bez peněz z EU.

Pytlik Blaha řekl(a)...
31. července 2012 v 18:06  

O záchraně školství, zdá se, mají mnozí jasno.
Tak teď ještě něco udělat s tím zpropadeným vzděláváním.

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2012 v 1:23  

31. července 2012 17:06

To je ale pomateny a hloupy prispevek. Doufejme, ze takovou kravinu nepsal nikdo z MSMT !

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2012 v 12:29  

To, ze Zaoralek nebyl schopen pripravit smysluplne Individuální národní projekty a ze donutil Evropskou komisi k bezprecedentne nediplomatickym kritickym vyjadrenim je znamo kazdemu, kdo aspon obcas zapne radio nebo televizi...

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2012 v 15:01  

Od kdy Zaoralek pripravuje narodni projekty? Ty prece pripravuji odborne sekce ministerstva. No a za Pepy samozrejme podivne typy od VV ci Baumruk, ktery na ministerstvu porad drepi! Takze toto je problem totalne neschopnych lidi jako Starek, Hrabanek, Kolmerova, Jezkova, Skerikova atd., kteri ty projekty nebyli schopni kvalitne pripravit.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2012 v 2:13  

Kdo to vi, jak jsou pripravovany a jak to funguje, tak vi, ze Zaoralek byl primo zodpovedny za jejich pripravu a take za jejich extremne spatnou uroven bezprecentne kritizovanou eu komisi.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2012 v 11:12  

Marcel to konecne vzal ze spravne strany a zameril se na nejdulezitejsi problemy resortu.

Predchozi prispevky maji pravdu, za naprosto selhal jako urednik hlavne namestek Zaoralek, ktery za to zodpovida.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 1:16  

Neni jasne, proc Fiala ty fondy neresi, vzdyt to vedi vsichni novinari, vsichni ze skol, kteri pripravuji projekty, vsichni vyssi urednici ministerstva, vetsina politiku, jen Fiala to asi nevi, ze se mu to totalne sype. Neni tam nasazen jako uzitecny idiot, aby si strany hezky nakradly a na Fialu potom hodili vinu za konec EU fondu na MSMT?

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 18:03  

Ten Chladek se posledni dobou zlepsuje... Snad uz ministerstvo zacne neco delat.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 0:41  

Snad to uz zacne Fiala resit ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.