Lidé více čtou, počet e-shopů s knihami se zdvojnásobil

čtvrtek 26. července 2012 ·

E-shopy s knihami v Čechách zažívají boom. Během posledních čtyř let se počet elektronických obchodů, které se specializují na prodej knih, téměř zdvojnásobil. Vyplývá to z dat společnosti NetDirect, která je největším českým provozovatelem e-shopů.


Počet e-shopů, které prodávají knihy, se od roku 2009 zvýšil o 67%. Je zajímavé, že v objednávání knih na internetu jednoznačně vévodí ženy. V tomto roce ženy zatím provedly o 85 % objednávek více než muži. Zatímco muži učinili 11 905 objednávek, ženy jich udělaly 21 974.

Zatím nejvyšší počet objednávek se uskutečnil v roce 2011, kdy se celkový počet vyšplhal na 74 640. I v tomto roce patřilo prvenství v objednávkách ženám, které provedly více než 60% všech objednávek.

„Drtivá většina e-shopů s knihami je provozována v systému FastCentrik, který je svou bohatou funkcionalitou a rychlosti zobrazení nejvhodnější,“ říká Jan Svoboda, jednatel společnosti NetDirect, a dodává: „Nejčastějšími požadavky zakladatelů e-shopů je jednoduchost a důraz na individuální vzhled svých stránek.“

Oproti loňskému roku se o 30 % zvýšilo i vyhledávání knih na internetu. „Mezi nejvyhledávanější tituly v posledním měsíci patří kuchařky, např. Poklady klasické České kuchyně. Do top knih se zařadilo také ucelené vydání fantasy ságy Hra o trůny. Absolutním hitem měsíce června se stala kniha Šéf na grilu – 100 receptů Zdeňka Pohlreicha,“ upřesňuje Kamil Demuth z internetového srovnávače Heureka.cz. Průměrná cena knih se oproti květnu snížila o 10,- Kč na současných 280,- Kč.

Systém FastCentrik 2009 2010 2011 2012
Počet e-shopů 28 37 45 47
Počet objednávek – Muži 3 219 15 056 25 735 11 905
Počet objednávek – Ženy 5 845 27993 48 605 21 974
průměrný počet položek na e-shopu 109 145 100 331 99 438 95 266

O společnosti NetDirect:
Společnost NetDirect je dodavatelem e-shop řešení a e-business aplikací s významným tržním podílem na českém i slovenském trhu. V portfoliu klientů je v současné době více než 1000 aktivních klientů, mimo jiné Astratex, Mironet, Parfums nebo Popron. Společnost NetDirect zaměstnává ve dvou pobočkách v Praze a Ostravě 101 zaměstnanců. Je nositelem významných ocenění v oboru jako např. tří prvních míst na světové konferenci WPC09 v USA v roce 2009 nebo ocenění 2010 Microsoft Country Partner of the Year Award na WPC10.

NetDirect je v současné době součástí nizozemské společnosti MIH Allegro BV, jež v rámci holdingu Allegro Group provozuje nejvýznamnější e-commerce služby ve střední a východní Evropě, včetně největšího obchodního portálu Aukro.cz či nezávislého nákupního rádce Heureka.cz.

O internetovém srovnávači Heureka.cz:
Nezávislý nákupní rádce Heureka.cz patří do rodiny webů společnosti Allegro Group CZ. Web byl spuštěn v říjnu 2007 a jeho návštěvnost se pohybuje kolem 1 958 000# RU měsíčně. Na jednom místě porovnává výrobky z více než 25 000 internetových obchodů. Na webu Heureka.cz naleznou nakupující recenze produktů a e-shopů, zkušenosti a hodnocení ostatních uživatelů. Heureka.cz pořádá ankety Shop roku, ve které na základě zkušeností nakupujících oceňuje nejspolehlivější e-shopy, a Produkt roku, ve které vybírá nejpopulárnější produkty roku dle zájmu uživatelů. Dále provozuje projekt Ověřeno.heureka.cz, který zajišťuje nezávislé hodnocení obchodů pouze od reálných zákazníků a tím dává nakupujícím informaci o tom, jak kvalitní jsou služby daného obchodu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.