Workshopy o čtenářské gramotnosti pro mimopražské učitele zdarma

středa 20. června 2012 ·

Rádi bychom vás pozvali na konferenci, která bude věnována možnostem rozvoje čtenářské gramotnosti na základních školách. Během konference se každý z vás bude moci zúčastnit dvou inspirativních workshopů, které povedou zkušení učitelé z praxe a skuteční odborníci na svou oblast.


Podrobné informace o konferenci naleznete zde: www.ctenarska-gramotnost.cz/ctenarska-gramotnost/cg-zdroje-k-tematu/pozvanka-na-konferenci

Pro koho je konference určená?

Pro učitele I. a II. stupně z mimopražských základních škol

Kdy se konference bude konat?

Datum: 31. 8. 2012
Čas: od 9:30 do 16:30

Kde se konference bude konat?

Na ZŠ Táborská (www.zstaborska.cz/)
Adresa: Táborská 45, Praha 4

Proč byste se měli konference zúčastnit?

Dozvíte se, čeho jsme dosáhli v rámci našeho projektu Čtenářská gramotnost a projektové vyučování (www.ctenarska-gramotnost.cz). Účastníci obdrží osvědčení o absolvování akce DVPP „ŠVP a čtenářská gramotnost“ akreditované MŠMT. Představíme vám naše elektronické učebnice čtenářské gramotnosti pro učitele a žáky ZŠ. Obě učebnice budou posléze zdarma zaslány všem účastníkům školení. Kromě toho si odnesete netradičně pojatou brožuru našeho projektu a čeká na vás i jedno překvapení. Budete se moci setkat s kolegy z ostatních škol, vyměnit si zajímavé tipy a nad kávou podiskutovat o všem, co vás v souvislosti se čtenářskou gramotností zajímá. Především ale na vás čekají inspirativní workshopy, během nichž si vyzkoušíte různé způsoby rozvoje čtenářské gramotnosti a odnesete si spoustu tipů do výuky.

Můžete se těšit na tyto workshopy:

(workshopy jsou určeny pro učitele I. a II. stupně ZŠ)

Čteme a hrajeme si v hodinách českého jazyka a literatury
Workshop povede Květa Ječná

Tento workshop nabídne učitelům několik praktických tipů, které jim pomohou učinit hodiny českého jazyka a literatury zábavnější, hravější a smysluplnější. Učitelé se dozvědí, jak žáky motivovat k tomu, aby se začali zajímat o knížky a sami je aktivně vyhledávali. Kromě toho si odnesou tipy na několik her zaměřených na porozumění beletristickému textu. Dozvědí se například, jak si pohrát s básničkou, a dojde i na pohádky, které dokážou zaujmout nejen malé děti, ale třeba i deváťáky. Učitelé obdrží k jednotlivým tématům pracovní listy.

Jak ve školách pracovat s naučnými texty
Workshop povede Zdeněk Brom

Cílem této dílny je ukázat učitelům možnosti efektivní práce s naučnými texty v knihách, časopisech, učebnicích a na internetu. Dílna ukáže metodický postup práce s naučným textem od I. stupně do 9. třídy. Učitelé se mohou těšit na praktické ukázky, dozvědí se, jak motivovat žáky ke čtení naučných textů, jak si tyto texty vybírat a jak s nimi dále smysluplně pracovat v hodinách. Učitelé obdrží k jednotlivým tématům pracovní listy.

Ochutnávka čtenářských strategií
Workshop povede Ludmila Kovaříková

Účastníci workshopu se seznámí se základními pojmy a postupy při výuce čtenářských strategií. Vyzkouší si metody, které rozvíjejí jednotlivé čtenářské dovednosti, a budou moci diskutovat o možnostech jejich zavádění do vyučování.

Dramatická výchova jako možná cesta ke čtenářství
Workshop povede František Oplatek

V této dílně se učitelé praktickou formou seznámí s využitím dramatické výchovy při výuce některých čtenářských strategií. Poznají také možnosti, které dramatická výchova může při práci s textem poskytnout, a zjistí, jak využít metody a techniky dramatické výchovy (nejen) v hodinách literatury.

Čtenářská dílna
Workshop povede Radomíra Hubálková.

Účastníci projdou krok za krokem čtenářskou dílnou. Seznámí se se základními postupy pro vedení čtenářské dílny a získají náměty na činnosti, které se osvědčily ve výuce od 5. třídy ZŠ. Pokud je to možné, vezměte si s sebou knihu, kterou budete v rámci této dílny číst.

Konference je součástí projektu Čtenářská gramotnost a projektové vyučování. Tento projekt byl podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Účast na konferenci, stejně jako občerstvení a oběd, je tedy zcela zdarma. Účastníci si hradí pouze dopravu.

Abeceda, o.s.

www.ctenarska-gramotnost.cz/ctenarska-gramotnost/cg-zdroje-k-tematu/pozvanka-na-konferenci

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.