Přečtěte si: Paradoxy státní maturity

úterý 19. června 2012 ·

V minulosti byla maturitní zkouška relativně exkluzivním fenoménem, kterým se odlišovaly školy s výrazně studijním a intelektuálním zaměřením od těch jiných. Vývoj přinesl rozšíření této zkoušky na většinu studijních oborů a také značný nárůst počtu středních škol, které vznikaly jako houby po dešti převážně činností soukromých zřizovatelů, většinou také s maturitou jako zakončením příslušného studia.


Z článku Jana Mertla v BritskéListy.cz vybíráme:

Jak je zřejmé z uvedeného rozboru, základním problémem státní maturity je nadměrná a nerealistická ambice jedním povinným dvoustupňovým testováním vyřešit problém kvality středních škol, zhodnocení schopností studentů na konci střední školy a posloužit jako kritérium pro studium na škole vysoké. Tato ambice je facilitována i tím, že proponenti této koncepce se příliš snažili vyšperkovat tuto jednu zkoušku a učinit ji „dokonalou“, možná i proto, aby ji v praxi vůbec prosadili. Ukazuje se, že najednou to prostě nejde, na tuto zkoušku je pedagogicky, osobnostně i mediálně kladen příliš velký tlak, je totálně „přetížená“ a logicky to vzbuzuje subjektivní i objektivní kontroverze. Oddělením jednotlivých funkcí zkoušky a jejich volitelným rozčleněním získáme lepší výsledky, klidnější studenty a konec konců také větší důvěru ve schopnosti vzdělávacího systému se studenty správně zacházet. Navrhované řešení přitom splní všechny tři funkce, a pokud bude vůle, vyřeší i diskuse o povinné maturitě z matematiky. Jistě i ono má své potenciální problémy, ale z koncepčního hlediska nabízí podstatně lepší šanci na eliminaci neuralgických bodů a nepříjemných situací, do nichž se studenti, profesoři, ale i CERMAT v letošním roce dostal.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. června 2012 v 17:47  

Nechápu, jak by bylo možné najednou zavést povinnou maturitu z matematiky, když studenti, kteří budou příští tři roky maturovat, vstupovali na střední školy s tím, že povinná maturita z matematiky nebude - jelikož to tak je v zákoně ustanoveno. Nemohou se přece měnit předměty jejich budoucí maturity v průběhu studia. To by bylo možné až pro ty, kteří budou nyní v září vstupovat do prvních ročníků...

Anonymní řekl(a)...
19. června 2012 v 22:10  

RE: Nemohou se přece měnit předměty jejich budoucí maturity v průběhu studia?

Proč ne?
Ten předmět přece během studia studují. Je od nich vyžadována a zkoušením pravidelně ověřována znalost probírané látky. Proč by na konci studia nemohli povinně absolvovat závěrečné přezkoušení v podobě maturity.

poste.restante řekl(a)...
19. června 2012 v 23:48  

Ten předmět přece během studia studují.

Výborně. Od zítřka zavedeme povinnou maturitu z biologie. Všichni ji přece studují. A že na technických průmyslovkách jen 1 rok? Co má být?

Povinná matematika od předvčerejška? Proč ne?
Že na gymnáziích mají matematiky 15 povinných hodin plus semináře, a na učebních oborech sotva polovinu? Integrály a derivace pro všechny. Padni komu padni.

Víte, ony existují obory, kde je výuka ve 3. a 4. ročníku třeba 2 dny v týdnu praxe. Na školách to většinou učitelé vědí, a proto připravují učební plány na celé 4 roky dopředu.

To už můžeme navrhnout úplně stejně, aby se po poločasu změnila pravidla fotbalu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.