Přečtěte si: Na ministerstvo školství přicházejí stížnosti na maturitní zkoušku z češtiny

čtvrtek 7. června 2012 ·

Po problémech s matematickou částí státních maturit přicházejí na ministerstvo školství stížnosti i na zkoušku z češtiny, konkrétně slohové části. Anonymní hodnocení jsou totiž údajně výrazně subjektivní, a navíc značně ovlivňují celkovou známku z maturity.


Z článku Veroniky Sedláčkové, mta a Evy Presové v Rozhlas.cz vybíráme:

„Hodnocení probíhá ve třístupňovém systému, kdy na nejnižším stupni je vlastní hodnotitel. Jeho kontroluje vedoucí hodnotitelského týmu a nad vedoucími hodnotitelského týmu stojí ještě vedoucí pro daný předmět.“

„Pokud některý hodnotitel vybočuje svojí přísností z konzistence hodnocení, pak samozřejmě vyzve, aby upravili svá hodnocení tak, aby byla srovnatelná v rámci celé skupiny 400 hodnotitelů,“ řekl Radiožurnálu Zelený.


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 12:38  

A co je na tom špatně?

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 22:27  

Třístupňová kontrola mi přijde jako velmi dobrý model. Hodnocení práce cizím člověkem bude vždy méně subjektivní, než když práci hodnotí ten, kdo žáka zná. A to je spravedlivější vůči ostatním.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 22:59  

Pokud byla skutečně třístupňová kontrola, proč neodchytla chyby?
Tři lidé by to jistě dokázali, ale tak kontrola zřejmě nefungovala - tenér pouze výběrově přehlédl některé práce. Proč nebyli hodnotitelé alespoň dva?

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 23:00  

oprava předchozího: trenér

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 23:28  

A kdo tvrdí, že třístupňová kontrola neproběhla? Já jsem všechny sporné práce konzultovala, trenérka je četla dlouho před odevzdáním (někdy přeposílala i dál) a dva dny před odevzdáním si "pětkové" práce přečetla ještě vedoucí hodnocení předmětu.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 23:35  

Podle mého názoru je celý humbuk kolem písemné práce z CJL ze strany CERMATU pouze MNOHO POVYKU PRO NIC. To nic je samotná slohová práce. Už koncepce jejího tvoření je zcestná - napište kvalitní práci za 60 minut. Co když Vás zrovna v tuto chvíli nepolíbí žádná múza? Není dostatek času na důkladné promyšlení práce, na napsání konceptu. Původní 4-hodinová slohová práce mohla být považována za důstojný výstup z mateřského jazyka. Ale hledat na 1,5-stránky myšlenky, ucelenou kompozici,promyšlená vyjádření - to je prostě zcestný nápad.Stejně zcestné je hledat naprosto objektivní hodnocení - prostě neexistuje. A kde je osobnost autora, jeho osobitý styl? Mám pocit, že mnoho slavných spisovatelů, kteří si právě vytvořili takový osobitý styl (Vančura, Havel) by u dnešní státní maturity propadlo. Měli štěstí, že stihli vykonat maturitu dřív, než se jí zmocnil všemocný a vševědoucí CERMAT.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2012 v 0:02  

pro anonymní 7. června 2012 23:28...

Skutečně se Vás nechci osobně dotknout - ale sama připouštíte, že jste konzultovala pouze sporné práce.
Dva hodnotitelé u každého slohu by podle mého názoru byli větší zárukou
objektivity. Jako Vy zřejmě nepostupoval každý - jak jinak si vysvětlit chybně opravené práce? (Nechce se mi věřit, že by chybu opakovali tři lidé po sobě.)

Anonymní řekl(a)...
8. června 2012 v 0:21  

Jak můžete říct, že někdo udělal chybu. Pokud vím, tak žádné odvoláýní se řešit ještě ani nemohlo, tedy, zda někdo udělal chybu, mýlil se, to ještě nikdo neví. Dá se sice očeškávat, že mnohé případy přehodnocení výsledků na základě odvolání budou (nastavený systém předpokládá i takové případy a je to dobře), ale mluvit už předem o chybách, to je úlet. Patrně jste zaujatý proti nové maturitě. Kdybyste si počkal s hodnocením, tak neřeknu nic. nejsem ani odpůrkyní, ani podporovatelkou nové maturity. Vím však jedno, snažím se k tomu přistupovat bez emocí. Zatím jsem se dozvěděla, že nějaká ředitelkka gymnázia si jakémsi "otevřeném dopisu" vymýšlela, že Cermat neumí vysvětlit některé kroky a že (jak jsem se dnes v televizi dozvěděla), na některých školách studenti a učitelé při písemkách podváděli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.