Přečtěte si: Postižené děti přijdou o asistenty

úterý 22. května 2012 ·

Handicapovaným dětem na Havlíčkobrodsku se ztíží přístup ke vzdělání mezi zdravými spolužáky. Řady nezaměstnaných se zřejmě brzy rozrostou o specializované asistenty pedagogů.

Z článku Štěpánky Saadouni v Havlíčkobrodský.Deník.cz vybíráme:

Podle ředitelky Hartmanové jsou tato omezení vůči handicapovaným krokem zpět. „Služby pedagogických asistentů vznikly na základě žádostí rodičů, kteří nechtěli svoje děti s lehkým postižením umisťovat do speciálních škol. Stát to podporoval v rámci integrace handicapovaných do společnosti," uvádí ředitelka Hartmanová malou odbočku do historie. Dnes je opět všechno jinak, děti s lehkým handicapem budou muset zpět do speciálních škol, protože podle Hartmanové pedagog v běžné třídě s velkým počtem žáků nemůže dítěti s handicapem věnovat dnes a denně individuální péči, protože na to nemá čas.

Rodiče jsou pro svoje dítě někdy ochotni udělat cokoliv. Jak naznačuje Jana Kamarádová, rodiče handicapovaných dětí by možná byli ochotni se sjednotit a práci pedagogického asistenta pro děti platit škole sami ze své kapsy, ale podle předběžných informací jim úřední systém zřejmě hodí klacky pod nohy. To ostatně potvrzuje i ředitelka Hartmanová. „Neumím si představit, jak by takový nápad, platit asistenty z kapes rodičů, prošel současnou legislativou. Snad kdyby rodiče založili občanské sdružení, nebo pro svoje dítě požádali z důvodů postižení o takzvaného osobního asistenta, kterého platí ministerstvo práce a sociálních věcí, ale tam také peníze nejsou," povzdechne si Hartmanová.

6 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. května 2012 v 9:35  

Nešlo by tam nějak přesměrovat třeba ty Ráthovy miliony?
Aspoň pro záčátek, než se pochytají další hajzlíci.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 11:11  

Milý pane Luďku, to by teda nešlo. Je to předmět doličný. Ale je to fakt síla, bez asistentů to nepůjde.Ignorant

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 13:49  

Asi se nám tam začnou motat jako asistenti nezaměstnaní v rámci té jakési veřejné služby, kterou musí vykonávat, aby alespoň dostali příspěvky v nezaměstnanosti.

Moc si to však nedovedu představit. Na naší škole se jako solidní asistentka uchytila až třetí paní. Sotva se však za cca rok naučila s dětmi se SVP pracovat, odešla nám na mateřskou. Mám obavy, že učitelé by nevěděli, co mají dělat dřív, jestli učit děti nebo učit asistenty s dětmi pracovat. Takhle to snad proboha nemůže fungovat. Jako ostatně ani moc nefunguje cpát do škol asistenty se středoškolským vzděláním po kakémsi kurzu, kde se stejně mnoho nenaučí. Navíc jsou asistenti placeni na úrovni minimální mzdy, což je směšné.

Aby to fungovalo, měl by být asistent vysokoškolák nejlépe s absolvovanou speciální pedagogikou a také by měl být pořádně zaplacený.

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. května 2012 v 15:07  

by měl být pořádně zaplacený

Platy pedagogů určují paka totiž, která tomu zřejmě vůbec nerozumí.
Přímá úměra, čím vyšší stupeň školy tím vyšší vzdělání a tím i plat, je zcestná. Maturant si s blbcem poradí lépe než prvňáček s hysterkem.
Děti se speciálními vzdělávacími potřebami potřebují také speciální péči.
Tím chci říci, že asistenti mají mít ale velmi kvalitní vzdělání a tomu odpovídající vysoký plat. Jestli může být kdejaký patla na ministerstvu či v ouřadě, tak u dětí určitě NE!

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 18:47  

Děti se zdaravotním postižením přijdou o asistenty, asistenti se budou věnovat sociálně znevýhodněným.

Anonymní řekl(a)...
22. května 2012 v 20:55  

Co znamená pořádně zaplacený? Jakou částku si představujete? Má být zaplacen stejně pořádně jako učitel?

Pohled odjinud - na pedagogické fakulty se hlásí studenti s nejhoršími výsledky v OSP. Díky pořádnému ohodnocení ve školství se postupně na místo učitelů dostanou lidé, jejichž inteligenční potenciál je nižší než např. u ekonomů, právníků a jiných VŠ vzdělaných lidí. Kvalita odvedené práce tomu bude odpovídat a veřejnost bude psát kritické články o špatných učitelích, kteří si nezaslouží pořádné ohodnocení. Snížíme tedy jejich ohodnocení v zájmu úspor a zvyšující kvality.

Vážení, to je ta správná cesta do pekel. A tento pád nic nezastaví, dokud si nepřiznáme, že chceme-li kvalitu, je potřeba ji zaplatit. Čím později to pochopíme, tím dražší náprava ve školství bude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.