Martin Rychlík: Ministr ve stínu maturity

pátek 18. května 2012 ·

Ještě než se nový ministr školství Petr Fiala rozkoukal, už na něj napadaly problémy se státní maturitou.



Ministr školství Petr Fiala (48) je racionální muž. Když zvažoval ministerské křeslo – a musel se rozhodnout během 48 hodin –, jistě věděl, že jej čeká nejméně 48 problémů, jež bude muset v rozháraném resortu řešit. Financování regionálního školství, rozdělaná reforma vysokých škol, zaseklé evropské fondy, placení učebnic, personální spoušť na ministerstvu, ale i zakleté státní maturity a tak dále. Nejspíš ale netušil, jak rychle mu spadne na hlavu průšvih kolem maturity – tedy oné „koloběžky od Ferrari“, jak tento miliardový projekt překřtil v sobotních Lidových novinách profesor Jiří Zlatuška.

Učiní ministr Fiala nějaké změny ve středisku pro přípravu maturit Cermat? „Maturita je složitý proces. Pokud bychom do systému dělali nějaké zásahy, musíme být velmi opatrní a musí to být pečlivě promyšlené, jinak by to mohlo celé věci jen uškodit,“ uvedl ministr školství ve středečním rozhovoru pro ČESKOU POZICI s tím, že chce nejprve vyhodnotit všechny zkušenosti z posledních dvou let, a teprve pak chystat (asi promyšlené) změny.

Mezitím byly oznámeny kompletní výsledky maturitních zkoušek u 103 tisíc studentů, což vyjde letos na částku 207 milionů korun. U testů propadlo 6,2 procenta studentů, loni to přitom bylo 5,3 procenta. Žáci se zhoršili hlavně v matematice, mírně se zlepšila čeština, citovala ČTK zástupce Cermatu . U těžší verze matematiky došlo ke zmírnění hodnocení, poněvadž – jak známo – na náročné úlohy bylo málo času, takže i Václav Klaus junior z PORG test jen sotva stíhal...
Harmonizací pohřbená důvěryhodnost?
Nejvíce se zhoršily výsledky v matematice (v lehčí verzi), a sice o 4,2 procentního bodu. Z ní tak propadl skoro každý pátý student! Celkem bude opravy skládat 7500 žáků; největší potíže měli žáci středních odborných učilišť, kde vyhořela až polovina zkoušených. Ve vyšší verzi matiky byla neúspěšnost po „harmonizaci“ výsledků 2,8 procenta, loni přitom necelé procento. V lehčí češtině propadlo 1,1 procenta maturantů, u vyšší varianty to bylo 0,1 procenta – stejně jako loni. Z angličtiny v základní verzi neuspělo 4,3 procenta žáků, naproti tomu ve snadnější němčině to bylo přes dvanáct procent.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.