EDUin: Dejme českému školství vizi a stabilitu

úterý 3. dubna 2012 ·

V ČR dosud chybí strategický dokument tzv. Národní program vzdělávání, který vymezuje cíle, obsah a podmínky vzdělávání. Na tento dokument mají následně navazovat další materiály, kterými se řídí celý systém škol. Díky neexistenci Národního programu vzdělávání není shoda napříč politickým a odborným spektrem o způsobu naplňování vzdělávací politiky, která je tím pádem nestabilní a ve svém důsledku vede k propadu českého vzdělávacího systému.

  
Reforma (změna) vzdělávacího systému v České republice se začala realizovat v roce 2004, aniž byly zajištěny některé nezbytné předpoklady. Dva z nich jsou také nezbytnou součástí procesu vypracování Národní program vzdělávání (dále jen NPV): 
  1. silná politická podpora shora, prezentace reformy jako jedné z priorit vlády,
  2. osvěta a systematická medializace reformy, tedy zajištění účasti a porozumění veřejnosti a postupné vypracovávání konsensu.
Příčiny neexistence NPV spatřujeme v těchto bodech:  
  • politická neochota vyplývající z dlouhodobého nezájmu o téma vzdělávání,
  • nejasnost, jak by měl takový materiál vzniknout a co přesně by měl obsahovat,
  • bez existence tohoto zastřešujícího dokumentu lze jednoduše realizovat dílčí nesystémová opatření, která mohou vyhovovat různým zájmovým skupinám,
  • nedostatečná znalost procesů vzdělávací politiky u řídících pracovníků MŠMT,
  • neinformovanost veřejnosti o důsledcích absence zastřešujícího kurikulárního dokumentu.
Proto je nezbytné usilovat alespoň o dodatečné zpracování NPV, protože nyní by pak byla možnost vytvořit solidní základ pro přijetí reformy veřejností i politiky. V současném politickém nastavení hrozí, že NPV bude ze školského zákona vypuštěn zcela a tudíž se ztratí možnost, jak dát našemu vzdělávacímu systému dlouhodobou vizi a stabilitu. Vzdělávání pak bude realizováno na základě nahodilých nápadů a bude se potácet od jednoho extrému ke druhému dle ambicí ministra, který bude právě u moci.
  
Na základě výše zmíněného, vzniknul projektový záměr, který byl podpořen Nadací Open Society Found Praha. V rámci projektu navrhujeme realizovat v roce 2012 následující kroky: 
  1. nenaplňování zákona řešit právní cestou a upozornit tak především politiky na tento závažný problém,
  2. medializovat srozumitelnou cestou neexistenci zastřešujícího strategického dokumentu a informovat tak laickou veřejnost o klíčových tématech spojených se vzdělávací politikou státu,
  3. podpořit diskusi a vznik podkladového materiálu pro tvorbu NPV mezi odbornou veřejností,
  4. zainteresovat politickou reprezentaci na problematice NPV.
Na základě projektu očekáváme: 
  • závazek MŠMT, popř. vlády k vytvoření NPV v souladu s podklady, které v rámci projektu vzniknou,
  • politickou vůli k vytvoření kvalitního NPV,
  • zájem ze strany odborné a laické veřejnosti.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2012 v 10:19  

Mám obavy, že k dalšímu propadu regionálního školství bude docházet díky snižování platů. Uživit rodinu bude znamenat mít minimálně dva úvazky.

poste.restante řekl(a)...
3. dubna 2012 v 11:10  

Proč "bude"?
Abych vykryl výpadek příjmů způsobený klesajícím počtem žáků a z toho plynoucího poklesu prosředků školy na odměny a očesání přesčasových hodin na nulu, mám "živnosťák" a učím na třech školách už teď. (Naštěstí jedno z toho jsou občasná víkendová školení a pod.

Z mých kolegů má vedlejší úvazek či jinou činnost naprostá většina.

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2012 v 11:46  

Pravda, již nyní chodím házet do míchačky a ani nevíte jaká je to pohodová práce. Vůbec nejste jednou nohou v kriminále a navíc peníze jsou skoro stejné. Pohoda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.