Přečtěte si: Vzdělání není zboží? A co to tedy je?

sobota 3. března 2012 ·

Úvodem musím předeslat, že jsem proti zavádění školného. I zápisného. I jiných poplatků, které ten veřejnověcní skrček zkusí zavést. Také nejsem příznivcem ministra Dobeše.

Z článku D-FENS na DFENS-cz.com vybíráme:

Expert TOP09 zmr. Vitula, proslulý spoluúčastí na mizerném projektovém řízení na ministerstvu školství: „Jak jsem už psal: sociální případy pokryjí sociální stipendia. Je dobré zdůraznit, že školné se platí ve většině rozvinutých států, včetně našich vzorů, jako je např. Finsko.“ Zde zmr. Vitula spoléhá na to, že si prostě většina voličů, tím spíše retardovaných voličů TOP09, nepůjde zjistit, že ve Finsku finští občané a občané EU školné neplatí.


A zmr. John, předsednický placeholder Věcí fízlích: „Školy si tím budou moci regulovat počty uchazečů" (...) "Proto by školy, o které je velký zájem, měly nastavit nejvyšší možné školné, tedy deset tisíc korun za semestr. Naopak ty, které trápí nedostatek studentů, by je mohly nalákat na nižší poplatek za studium". Konec citátu. Opět ukázka nepochopení trhu. Nikdo nepůjde studovat například sociální ekologii jen proto, že je tam nízké školné.


Mimochodem, je vidět, že politici sami nemají jasno, k čemu má vlastně školné sloužit, ale mají dokonale jasno v tom, že za něj chtějí vybírat peníze.

5 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. března 2012 v 17:37  

Vzdělání není zboží?

Prosil bych metr třicet a asi tak dvacet centimetrů na záložky.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 20:45  

Já bych zase Luďku koupil jednu třídu o počtu 24, neasociální vládu a 1 kg salámu bez 20 % DPH. Ignorant

Simona CARCY řekl(a)...
4. března 2012 v 10:02  

Ale panove, kdyby vzdelani nebylo zbozim, za co bychom tedy ucitele platili? Problem je, ze se ucitelum za poslednich 50 let podarilo udelat zbozi ze vzdelavani misto ze vzdelani. Ostatne - co se divit, kdyz lekari udelali zbozi z leceni a nikoli ze zdravi. Holt kdyz to spolecnost akceptovala, nesmime si ted stezovat. Ale nikde spolecnost nedala najevo, ze by aspon to vzdelavani za zbozi povazovat prestala.

poste.restante řekl(a)...
4. března 2012 v 11:53  

Rohlík je zboží. Každý to chápe a nikdo o rohlíku nemluví třeba jako o "zbrani v boji proti hladu".

Lásku si nejde koupit. Ne každý to chápe, ale penězmi lze zaplatit jen velmi podobně vypadající náhražku. A mnoho lidí si plete lásku a sex, který pochopitelně zbožím (službou) být může.
(Mimochodem za lásku se také dá "platit". - Láskou.)

Vzdělání, podobně jako zdraví, patří někam mezi.
Proto s ním mají mnozí problémy.
A proto jej chtějí někteří pořád řadit do jedné nebo druhé škatulky.

Možná by bylo nejlepší, kdybychom prostě akceptovali fakt, že vzdělání je službou, která v sobě nese prvky placené služby, i něčeho "vyššího", řekněme třeba poslání.
Že to není "jenom kšeft", ale je to "také kšeft".

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. března 2012 v 13:44  

Pokud je vzdělání zbožím, pak, prosím, formulujte, co to vzdělání je, ať víme, co můžeme rozprodat, až budeme mezi těmi sedmnácti tisíci.
Vzdělání je zbožím asi tak, jako je vzdělávání posláním.
Zkusím si dát inzerát, že prodám svoji pedagogickou způsobilost k výuce elektrotechnických předmětů na středních odborných školách nebo že vyměním znalost číslicové a mikroprocesorové techniky za jazyk anglický alespoň na komunikační úrovni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.