Lucie Bartlová: Genderové aspekty ICT u žáků

čtvrtek 22. března 2012 ·

Článek popisuje předběžné výsledky průzkumu prováděného studentkou PedF na pražských ZŠ v rámci diplomové práce a obsahuje i docela zajímavá zjištění.



Studuji technickou výchovu a informační technologie. Jsem zvyklá na to, že reakce mého okolí na tento fakt mohou být docela překvapivé. Dříve to často bývalo: „Fakt? Počítače? Vážně?“ Musím ale konstatovat, že poslední dobou se situace mění. Obor stále každého zaujme, ale již ne v souvislosti – holka – počítače. Ale spíše jen ty počítače samotné. Hodně lidí k nim má stále respekt …

Ve své několikaleté praxi jsem se velmi často setkávala s různými situacemi a problémy s genderem ve výuce Informatiky. Vždy jsem se s nimi vypořádala dle svého svědomí. Postupem času mě tato problematika začala docela zajímat. Proto jsem se rozhodla se jí věnovat trochu více a realizovat vlastní výzkum na základních školách v Praze. Výsledky hodlám použít ve své diplomové práci, kterou budu obhajovat v květnu 2012.

Mým hlavním cílem bylo udělat si představu o dnešní „virtuální“ mládeži tzv. „síťové“ generace a zjistit, co si o dané problematice myslí nejen žáci, ale i vyučující. Ve své práci pak musím udělat analýzu a následně navrhnout vhodná doporučení pro pedagogickou praxi.

S některými výsledky bych vás ráda seznámila již teď.

Dnešní mládež tráví na počítači denně velice mnoho času. To není žádná novinka. O této skutečnosti se ví a stále se mluví. Např. v článku Vliv technologií na děti prudce roste nebo výzkumu Hodnotové orientace dětí či Family social activities and togetherness. Z mého zjištění je to průměrně 3,5 hod denně. Přitom ve více než jedné třetině případů jde o extrémy, kdy děti sedí u počítače průměrně i 7 hodin denně. Najdou se ale i tací, kteří tráví u počítače jen 3-5 hodin týdně.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.