Přečtěte si: Zpráva OECD: Socialistické vzdělávání v Česku přetrvává, úroveň klesá

pondělí 13. února 2012 ·

Zpráva OECD potvrdila klesající úroveň vzdělávacího systému v Česku. Kritizuje nejen celkovou úroveň, ale i to, jak se ministerstvo školství snaží systém zlepšit. Plošné testování podle expertů nepomůže, není ani dobře připravené. Resort však tvrdí, že jde jen o dílčí nedostatky.


Z článku mk v iHNed.cz vybíráme:

OECD navrhuje změnu nejen při zkoušení studentů. V Česku by měl existovat jednotný systém hodnocení vzdělávání, včetně posuzování učitelů, škol a celých institucí.

Státní maturity vidí odborníci spíše jako návrat ke starým pořádkům. Projekt za miliardy údajně trpí nejednoznačností svého poslání. Na jednu stranu má jít o doklad o shodné úrovni vzdělání, na druhé o srovnání jednotlivých škol. Obojí dohromady však nejde podle OECD dělat úspěšně.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. února 2012 v 22:05  

Centralizovaný model výuky se tak podařilo odstranit jen částečně.
...
V Česku by měl existovat jednotný systém hodnocení vzdělávání, včetně posuzování učitelů, škol a celých institucí.


Nevnímám úplně přesně rozdíl mezi
"centralizovaný" (dostředný) a "jednotný" (společný).

Anonymní řekl(a)...
14. února 2012 v 18:39  

Jo vážení, kdyby u nás přetrvával socialistický systém školství, mám obavy, že bychom nebyli v takovém srabu, jako jsme dnes. Pokud si vzpomínám, výsledky testů z devadesátých let minulého století pro nás vycházely ve srovnání s dalšími státy velmi dobře. Od té doby klesáme a pokles za posledních 10 let je hrozivý, protože ten už není způsobený tím, že se žáci učí až v devítce to, co dřív v osmičce (tedy už nejsme "popředu"), ale nicneděláním žáků a studentů. které jim umožňuje vzniklý systém.

poste.restante řekl(a)...
14. února 2012 v 19:43  

Před časem jsme urychleně "vyráběli" další vysoké školy, aby nám stouplo procento vysokoškoláků v populaci na průměr zemí OECD.
A dnes se divíme, že tito VŠ absolventi neumí upravit výraz ve zlomku.

Vzápětí jsme zlikvidovali systém centrálních osnov, aniž bychom jej uměli nahradit něčím lepším a fungujícím. (Protože RVP tím není.)

Dnes se chystáme zlikvidovat fungující systém "zvláštních" škol.

Já bych doporučoval číst zprávy OECD s pochopením a přemýšlením, neboť představují cenný zdroj informací.

Ale používejme přitom, proboha, vlastní rozum.
Máme-li jej ještě vůbec.

Anonymní řekl(a)...
14. února 2012 v 21:09  

Nevím, jestli máme dnes vzdělávání socialistické nebo kapitalistické... Ale ptám se dnes jednoho páťáka: Tak kolik se od vás hlásí dětí na VG? Prý: Jenom dva. Co tam taky, tam je honí, tady si to v klidu vodsedíme a máme to taky.
Inu, co na to říct.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.