Přečtěte si: Třetina učitelů bez práce. Starostovi se zvedá žaludek. Ministerstvo: Nesmysl

sobota 4. února 2012 ·

Děti z vesnic budou dojíždět do školy až dvacet kilometrů do větších měst, často i z míst, kam jezdí autobusy velmi málo a doprava může být velmi komplikovaná. Domů se vrátí pozdě odpoledne. Třetina učitelů skončí bez práce. To je cena za navýšení platů učitelům. Obce se bouří. Děsí se toho, že by musely kvůli plánované reformě regionálního školství zavírat své školy.


Z článku Petra Kupky v ParlamentníListy.cz vybíráme:

„Dělali jsme si průzkum a z deseti úplných základních škol Mikroregionu Hranicko jich zmizí sedm. Zbývající tři jsou městské školy Hranic,“ říká pro ParlamentníListy.cz Eduard Kavala, předseda Spolku pro obnovu venkova a starosta obce Bělotín. A dodává: „Máme tu i sedm malotřídek. Těch by se to zatím nemělo dotknout, ale to je podle mě jen chytristika ze strany ministerstva, aby nás rozdělili na dvě části, a tak nás na dvě etapy zlikvidovali. Za 22 let starostování je to tak průhledné, až je mi z toho na nic.“

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 17:47  

Školy v tom nejsou samy. Zavírají se i malé nemocnice v okresech. Prostě prázdná lůžka nikdo neproplatí.
Holt se zavedou i u nás školní autobusy, jako všude jinde.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 18:02  

Ale to opravdu není jen o školních autobusech. Jestli tohle projde, budeme se všichni za pár let divit, co se stalo s venkovem.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 18:10  

A máme nechat být, aby se na polovině (nevím, možná třetině, možná víc) venkovských škol děti vzdělávaly jako za krále klacka? K nám na spádovou chodí děti z okolních vesniček 2 - 3 km vzdálených, kde mají jen 1. stupeň. Některé předměty se tam vůbec neučí, a přesto z nich mají na vysvědčení známky. Ví o tom ČŠI?
Doplácejí na to samy děti, a to dost hustě.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 22:47  

Ale pokud to sledujete měli byste si všimnout, že ohrožené nejsou malotřídky, ale malé úplné školy kolem pod cca 160 žáků, které přijdou o 2. stupeň audělají z nich malotřídky!!

Janek Wagner řekl(a)...
5. února 2012 v 8:32  

"A máme nechat být, aby se na polovině (nevím, možná třetině, možná víc) venkovských škol děti vzdělávaly jako za krále klacka?" Tohle je slovo do pranice, podle zjištění ČŠI je pravý opak pravdou.

Uveďte konkrétní školy a můžeme se podívat do jejich inspekčních zpráv.

Takhle to je jen hloupé tlachání.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 9:25  

18.10
Kde jste sebral tenhle údaj- na polovině venkovských škol? Já znám venkovské školy, kde je mnohem lepší atmosféra než na velkých městských, děti se tam cítí bezpečně a díky individuálnímu přístupu se toho spoustu naučí. Na středních školách potom většinou nemají problémy.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 10:21  

4. února 2012 17:47

A kdo ty školní autobusy zaplatí, propočítejte si náklady a zjistíte, že neušetříte vůbec nic.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 10:23  

Holt se zavedou i u nás školní autobusy, jako všude jinde.

Kde jinde ? V USA a Austrálii ?

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 10:33  

Rozbourání zavedené sítě úplných základních škol je začátek našeho konce.

Naopak by se měla rozbourat břebujelá síť škol středních. Pokud se dokážete vrátit o 30 let zpátky a vzpomenete si, jak vypadala síť středních škol tenkrát, dáte mi za pravdu. Copak tehdy byl učňák za každým rohem? Ani náhodou, většina středoškoláků dojížděla na internáty. V této věkové kategorii už to má i svůj smysl.

Ale ono to spíš vypadá, že internáty zavedou velké městské základní školy pro děti z vesnic.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 12:17  

Ono zase na druhou stranu je pravda, že na některých malých venkovských školách v okolí měli aprobovaného fyzikáře naposledy před 30 lety. Praxe, že by učitelé učili půl úvazku na jedné a půl úvazku na druhé škole není zavedená, takže to učí každý, kdo ví, jak vypadá žárovka a vypínač.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 18:02  

takže to učí každý, kdo ví, jak vypadá žárovka a vypínač.

Vy nesledujete vývoj ve školství ? Nyní je přece úplně jedno, zda učí vystudovaný učitel F nebo maturant. Učitelé byli tabulkově zařazeni mezi nekvalifikované a navíc těm maturantům, kteří učí víc jak 10 let bylo vzdělání prominuto. K tomu není třeba co dodat. Tak se klidně může stát, že až v roce 2013 dojdou školství peníze bude mít VŠ vzdělaný učitel s 30 letou praxí stejně jako začínající učitel s VŠ vzděláním a stejně jako nekvalifikovaný dejme tomu maturant odborného učiliště s maturitou a to všichni 20 000,- Velkým předpokladem k tomuto postupu bude nevyčerpání evropských dotací, které bude muset zacvakat náš státní rozpočet ( maturity,...).

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 19:30  

To rozhodnutí má i další dimenze. Dobře, máme školu o devíti třídách. Protože nesplní Dobešovy limity, zavřeme na ní druhý stupeň. Ty třídy zůstanou prázdné, ale co s nimi? Půl školy bude fungovat a v druhé půlce bude co? Takovýchto souvislostí se dá najít mnoho. Opravdu Dobeš zešílel, nebo má nařízeno zlikvidovat školství. A proč? Inu proto, že tyto kroky vedou přesně k tomu, aby i v ČR mohly vzniknout soukromé základní školy, za které se bude tvrdě platit. Druhou motivací je výhodnost mnoha budov. Dají se móc dobře zpěněžit. A v vo to to je....

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 20:14  

Řešení 1: Spojit dvě školy, každá jede na polovičních počtech žáků, do jedné. U nás jsou dvě úplné ZŠ naplněné z 60% vzdálené od sebe 10 km. A z učitelů si vybrat - toho lepšího.

Řešení 2: Omezit odchody dětí z 5. tříd na VG, zlepšením základek. Sousedi mají tři děti, všechny tři dali na vzdálené 8G, ačkoli úplná ZŠ je přímo v obci. Kvůli kvalitě výuky. Špatné výsledky jsou u nás i v testech Scio, jsme silně podprůměrní. A to nejsou sousedovic děcka žádní geniové.

Anonymní řekl(a)...
6. února 2012 v 9:24  

5. února 2012 20:14
Oni Vaši sousedi nebudou až tak úplně blbí. Asi si občas něco přečtou, protože pak se dozvědí něco o tom, že do tříd na ZŠ budou přeřazeny děti s IQ 70 a to dozajista nezvýší úroveň ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.