Vladimír Hönig: Jak komické

pátek 6. ledna 2012 ·

Na jednu stranu vládní koalice škrtí výdaje na úkor vlastních občanů, zvyšuje daně, snižuje platy, propouští, na stranu druhou ministerstva nejsou schopna čerpat dotace z Evropské unie.

Poslední ukázkou je kauza Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zdaleka není jediná, ani první a ani poslední. Jen samotné čerpání dotací MŠMT provází roky řada pochybností. V tomto případě však hrozí, že stát přijde až o 40 miliard korun, které zbývají v operačním programu k proplacení.

Je naprosto bezpředmětné se zmiňovat o úvaze zkrácení přestávek mezi výukou na školách, které proběhly médii. Evidentně se jedná pouze o zastírací manévr, jak odpoutat pozornost od opravdu vážného problému. To spíše než z ministerstva vyšlo z úst marketingových PR našeptávačů, protože čím větší nesmysl, tím větší diskuse, jenž přebíjí to ostatní.

Pochopitelně se odpovědnost z kauzy (jako vždy) přehazuje jako horký brambor, hledá se, kdo za to může. Vláda viní ministra školství Dobeše (VV), ten z toho tradičně viní úředníky atd. Připomeňme si, že už kvůli chybnému čerpání dotací EU v roce 2007 rezignovala tehdejší ministryně Dana Kuchtová (SZ).

Za personální složení ministerstva odpovídá jednoznačně sám ministr, stejně tak za neschopnost svých úředníků. Je to bohužel dáno i neodborností řady z nich, včetně osoby samotného ministra. Pro výběrová řízení na významné pozice je rozhodující stranická příslušnost, či požadavek jiných politických stran na personální obsazení. O vítězích řízení je tak rozhodnuto dopředu, a to i v případě méně významných pozic. O čerpání miliardových dotací pak nerozhodují odborníci, natož profesně zdatní, ale spíše loajální „kamarádíčci“ mocných.

Ing. Vladimír Hönig, Ph.D, je vedoucí odborné komise SPOZ pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy


Převzato z www.spoz.cz.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 13:08  

A navíc pane Vladimíre se začíná mezi lidmi v podhradí šeptat něco v tom smyslu - na nás dole ušetří a ti nahoře rozkradou. Takové to české přemísťování na soukromá konta.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 19:36  

Dobeš většinu lidí, co měli kvalifikaci a kompetenci o něčem rozhodovat a rozhodovali, vyhodil, nechal tam jen ubožáky neschopné vlasní názor vyplodit a nebo ho nahlas vyslovit, nabral kámoše, kámoše kámošů, logicky také neschopné, kteří mu jen přikyvují a pomáhají realizovat sebeblbější nápad. Osobil si právo o všem rozhodovat, pak také nese veškerou odpovědnost a nemůže jí na nikoho alibisticky házet. A to že ve výsledku školství a potažmo stát připraví o mnohonásobně vyšší finance, než mu ušetřil svými populistickými destruktivními činy, je jasné snad už každému, i těm, co ho ať už z jakýchkoliv pohnutek obhajovali či stále ještě obhajují.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 21:09  

většinu lidí, co měli kvalifikaci a kompetenci

Naplňuje mě pocitem hrdosti, že máme mezi sebou takové skvělé lidi. Mimochodem, jak to všechno víte? Pokud s tím máte osobní zkušenost, patříte k těm schopným a nedoceněným. Vrtá mi hlavou, kde tihle schopní a kompetentní lidi byli celých těch pět let, kdy se projekty zadávaly a nastavovala pravidla, probíhalo plnění v průběžných termínech - Vy jste tam v tom toho Lišku a Kopicovou a další nechali úplně samotné, nepomohli jste jim a všechnu administrativní fušku nechali jen na nich?? Jinak byse se totiž hrdě hlásili ke svým činům. No to musíte mít charakter, ještě že Vás vyhodili.
T. Kejchal

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 22:06  

T. Kejchal

Jo,jo a nabrali vychovatelky z mateřské školky s odměnami 150 000,- Kč. Bravo Tomáši, jen tak dál. Zřejmě stejná myšlenka jako před 60 lety. "Inteligence do výroby".

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 22:18  

Anonymní 6. ledna 2012 22:06

Vychovatelky mně nevadí. Pokud se vyznají v projektech...
T. Kejchal

poste.restante řekl(a)...
6. ledna 2012 v 22:41  

A vyznají se, pane Kejchale?

Jinak, my venkovani, neznajíce osobně person na MŠMT působících, či odtamtud odejdených, většinou se prostě podíváme, kdo v oblasti školství byl aktivní, kdo třeba publikoval a co. Jaké názory prezentoval a jakými skvosty život nás prostých učitelů obohatil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.