Přečtěte si: Venkovské učitele mrazí. Dobeš bude počítat děti, podle toho bude štědrý

pátek 6. ledna 2012 ·

Pobouřené venkovské školy a strach mezi některými pedagogy, ale i rodiči dětí. To je podle některých pohledů učitelů důsledek navrhované reformy systému financování regionálního školství. „Pokud se s tím něco neudělá a nezabrání se tomu, aby to v navrhované formě prošlo, budeme jen zírat,“ říká jedna z pedagožek ParlamentnímListům.cz. Ministerstvo školství naopak tvrdí, že vše přinese ve finále jen pozitiva.

Z článku Aleny Hechtové v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Zopakoval pak i to, že již dlouhý čas v Česku platí pravidlo, že by v každé obci měla být hospoda, kostel a škola. „My to opravdu rušit a měnit nechceme. Naopak, systém malotřídek chceme i v budoucnu maximálně podpořit. Když se ale mluví o té škole, nikde přece není uvedeno, že ta škola musí být oboustupňová. Pokud prostě není dostatek žáků, je kontraproduktivní takovou školu udržovat a financovat, jelikož ani výsledky vzdělávání nejsou na úrovni, která je žádoucí. Samozřejmě se bude hledat řešení toho, jak to třeba udělat, když bude v obci jen škola od první do páté třídy. Zda je dostačující dopravní obslužnost nebo bude nutné zajistit školní autobusy do místa, v kterém by se školy sloučily,“ doplnil dále Ladislav Němec s tím, že je však nezbytné k takovýmto rozhodnutím opravdu znát informace přímo z terénu. „Rozhodně nemíníme rozhodovat tady v Praze od „zeleného“ stolu,“ slibuje 1. náměstek ministra školství.


Připomněl pak také to, že se chystá na leden takzvaná "roadshow". V něm plánuje ministr školství Josef Dobeš (VV) a Ladislav Němec představit na různých místech České republiky celý Koncepční záměr reformy systému financování regionálního školství. A diskutovat o něm na místech, kde to bude nutné.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 11:26  

Jak k tomu jako učitel přijdu, že učím rok co rok ve třídách na 2. stupni mezi 26 - 31 žáky (jsme spádová škola), zatímco známý o 30 km dál k hranicím má celá léta ve třídách 14 - 17 žáků při dvou paralelkách? Vždyť je to dvojnásobek práce, proč to nikdo nevidí?!

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 13:04  

Jak tak sleduji, tak VV budou mít v příštích volbách mínus jedno procento, proto se tak úporně drží koryt. Vyždyť jim zbývají již jen dva roky "odkolňování".

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2012 v 22:23  

To bude zase ... U nas je treba nejblizsi spadova oblast mesto, ktere ma 5 skol (docela zaplneny). Z okolnich obci a "zrusenych" malych skol by tam mohlo dojizdet cca 200 zaku. Uz vidim, jak nekdo pridava zakovsky autobus kvuli 15-20 detem. Kdo zaplati zvysene vydaje rodicum? Navic v nasi male skole zacina byt trend, ze sem dochazi deti z tech velkych skol (problemy se sikanou a dalsimi SPJ, vetsi individualni pristup ...). Navic se zacina zvysovat pocet deti v MS ... UF. Chapu, ze se musi setrit, ale at zacnou u sebe v tom bordelministerstvu!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.