Přečtěte si: Zákon o finanční pomoci studentům se nelíbí ani jeho původním tvůrcům

neděle 29. ledna 2012 ·

Zákony o vysokých školách a o finanční pomoci studentům přivedly studenty do ulic. Reformy ministra Dobeše jsou podle studentů i akademiků chaotické a nesmyslné. Navíc vyvádějí peníze ze školství do bank. Chystané zákony odmítlo 23 z 26 akademických senátů v ČR.


Z článku pal v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Profesor Haňka byl členem expertní komise, kterou ministerstvo požádalo o přípravu a komunikaci zákona. Dobešův resort se přitom právě jeho osobností při obhajobě svých kroků zaštiťuje. Václav Haňka však se současnou podobou především zákona o finanční pomoci studentům nechce mít nic společného.

To, co je dnes na stole, nemá s tím, co jsme vypracovávali nic společného, říká profesor Haňka

Zákon se totiž od před rokem projednávané verze zásadně změnil. Místo, aby pomáhal studentům z nemajetných rodin studovat na VŠ, byl nasměrován tak, aby vybral školné a z půjček studentům udělal výhodný byznys pro banky na úkor státní kasy.

Připravované zákony tak odnesou studenti střední třídy, protože splácet nebudou jen ti, kteří překročí průměrný plat, jak bylo původně navrhováno, ale všichni, kteří dosáhnou dvojnásobku životního minima.

„Záměr je uspěchaný, zákon se soustředí na splácení školného. Minulé léto byl věcný záměr téměř hotov, od té doby se změnil k nepoznání,” shrnuje profesor Haňka.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. ledna 2012 v 22:48  

Proč mě to nepřekvapuje :/...?

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2012 v 8:59  

Asi je něco špatně a nejen ve školství. Ze skříní současných absolutistických vládců vypadávají kostlivci jako na běžícím pásu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.