Přečtěte si: Politická demagogie kolem univerzit

středa 25. ledna 2012 ·

Přípravu nového VŠ zákona provázejí emoce a spousta demagogií. Ukázkový příklad předvedl Václav Klaus. Buď o realitě našeho vysokého školství nic neví (což je u profesora povážlivé), nebo účelově mlží a demagogicky zkresluje (což je u profesora i prezidenta ještě horší).

Z článku Tomáše Machuly na BigBloger.Lidovky.cz vybíráme:

2. Každý ví, že školy usilují primárně o extenzi počtu studentů,
Buď neznalost nebo demagogie nejhrubšího zrna. Stát (ministerstvo školství) nastavuje jak počty financovaných studentů (a pokud je školy překročí, tak je penalizuje), tak finanční normativ na 1 studenta. Ten byl po dlouhá léta stejný (cca 30 000), ale počty financovaných studentů se zvyšovaly. Nelze tedy klást za vinu školám, že reagovaly na tuto společenskou objednávku. A poslední 3 roky normativ klesá (dnes je cca 24 000). Počty financovaných studentů ale neklesají, naopak mírně rostou. Je to jednoznačný signál z ministerstva - budeme vám financovat více studentů, ale na každého dáme méně peněz. Co má rektor nebo děkan dělat? Aby nezkrachoval, musí vzít tolik studentů, kolik může. Může pan prezident vysvětlit, proč údajně nejlepší ministr školství neudělá jednoduchou věc? Nesníží počet přijímaných studentů a nezvýší normativ na 1 studenta? Tím by se tok financí do vysokého školství (mimochodem na HDP jeden z nejnižších v Evropě) nezmenšil, ale školy by s ulehčením mohly brát méně studentů. Teď univerzity trpí návalem studentů, jejichž kvalita se logicky snižuje (neboť nelze očekávat nic jiného, když na VŠ odchází 60 % maturitních ročníků). Zbavte školy té extenze studentů - to je ale úkol pro ministerstvo, které tyto věci skrze nastavení finančních toků ovládá. Máslo na hlavě má někdo jiný než univerzity.


3. (Každý ví, že školy usilují) extenzi vědeckých a pedagogických titulů u svých učitelů, o tom si štěbetají vrabci na střeše, nebo-li reforma je nezbytná.
Opět: V současném nastavení je potřeba určitého počtu profesorů a docentů, aby šlo akreditovat studeijní obory. Akreditaci má pod palcem akreditační komise jmenovaná ministerstvem. Většina škol má přitom spíše nedostatek docentů a profesorů, protože kritéria pro získání těchto hodností jsou poměrně přísná. Ale podívejme se na celou věc i z úhlu ministerstvem připravovaného VŠ zákon. Ten počítá s tím, že docent a profesor nebudou procházet pro dosažení titulu náročným řízením, kde musejí prokázat kvalitu dosavadní vědecké a pedagogické práce, ale budou prostě jmenováni každou školou jako funkční místa. To bude ovšem znamenat jen to, že docentů a profesorů skokově přibude, neboť nebude záležet na úrovni, ale na pouhém rozhodnutí školy.


Jinak musím s uznáním poznamenat, že pokud pan prezident myslí skutečně profesory a docenty, je to vzácná a oceněníhodná sebekritika, neboť si můžeme dovolit i profesora, který nedělal nic jiného než politiku a jehož habilitační práce je dodnes nedobytná. Ale možná měl pan prezident na mysli jiné tituly než profesor a docent. Tam ovšem platí, že o ně nejvíc neusilují školy samotné, ale spíše spousta politiků. Největší průšvihy (jak pražské soukromé vysoké školy, tak plzeňská práva) byly spojené s politickými rychlokvaškami od Řápkové až po Haška.


(žluté zvýraznění redakce ČŠ)

11 komentářů:

Kalashnikoff řekl(a)...
25. ledna 2012 v 11:52  

Přesně tak. Klaus je svou lžidocenturou a lžiprofesurou poslední, jehož kritice akademického prostředí lze přisoudit nějakou relevanci. Ta parodie na státníka a člověka naprosto ztratil i poslední zbytky soudnosti.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 13:46  

Urcite by bylo dobre zalozit iniciativu za zverejneni Klausovy habilitacni prace. Kampak se podela Klausova habilitacni prace?

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 17:45  

Mezi Klausem a akademickou mafií je válka už 20 let. Pamatuju si, jak si před 10 lety na ČSAV někdo naříkal, jak "Klaus zlikvidoval akademii věd".

To, že Klaus vůbec usiloval (a jak asi získal) profesorský titul, to je jeho pokrytectví. Ale to, že Klaus velice dobře a osobně zná ty nuly a loosery z akademické mafie, kteří chodí do "práce" 3 dny v týdnu a to jen odpoledne, za to dám ruku do ohně. A to je, co ho rozčiluje. Že oni nahlas a všem lžou do očí, jak tvoří elitu, a on ví, že lžou.

Je sice pravda, že ony nuly a looseři jsou vzdělanější a inteligentnější než průměr populace, ale jsou zbyteční. Zbyteční přesně ve smyslu kritérií jejich vědeckého ráje - USA, kam se nedostali. Nikdo je necituje, nikdo je nikam nezve přednášet a patenty nemají. (Pochválena buď VŠLib)

david.navara@nuabi.cz

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 20:02  

25. ledna 2012 17:45
david.navara@nuabi.cz

Klaus je prosím kdo ? Jeho "knihy" o ekonomii jsou v zahraničí neznámé ! Kdo by taky věřil "velké privatizaci".Je velmi odvážné tvrdit, že o tom binci neměl ani ponětí. Blbá nálada začala u něho a táhne se to s námi prosím od r. 1992.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 20:03  

Nejlepsi nula a nejvetsi looser je ten nuabi, schvalne se podivejte na tu jeho stranku:-) www.nuabi.cz

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 22:30  

Vy "looseři", to slovo, které patrně máte na mysli, se píše s jedním "o" (loser).

To je tak, když ze sebe někdo dělá jazykově vybaveného vzdělance ;o)

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2012 v 0:07  

Loseři, vidíte to, ano. Ztroskotanci. Píšu to v rozčilení a ve vzteku. Já jsem taky ztroskotanec a nula, to je pravda. Ale neberu za to peníze od těch, co vstávají ráno v pět do práce! A nemám tu drzost o sobě prohlašovat, že jsem elita národa a že národ má povinnost si mě vydržovat. D.N.

Kalashnikoff řekl(a)...
26. ledna 2012 v 9:11  

Anonymní 25. ledna 2012 22:30:
Pozor, looser opravdu existuje, dle Urban dictionary je to "a loser who can't spell "loser".", tedy de facto loser na druhou.

Pane Navaro, jestli Klaus opravdu zná nějaké akademické nuly, pak proto, že mezi ně patří. A ještě ke všemu je sám i nula politická, protože kupónovka je za hranicemi ukazována jako příklad zpackané privatizace, po jeho vládách zůstalo "vytunelovaných" cca 250 000 000 000, Kč a "bankovní socialismus". Vždy však vynikal v jedné věci - v ctižádostivosti. Je to politikář, ne politik, duševní a lidský trpaslík (viz případ právníka Petra Langera, kterého odmítl jmenovat soudcem, ačkoliv splnil veškerá k tomu nutná kritéria - evidentně proto, že jako jediný vytrval ve stížnosti na toto jednání), věru důstojný nástupce gottwaldovsko-husákovské hradní garnitury.

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2012 v 12:39  

Určitě je lepším státníkem Klaus, než uvzdychaný a ubreptaný, i když širokosrdcatý Havel.

poste.restante řekl(a)...
26. ledna 2012 v 18:14  

Určitě je lepším státníkem Klaus

Tak to se můžeme těšit, že až Klaus zemře, bude zase ČR na titulních stranách všech světových médií, podobně jako při úmrtí Havla. (Ale je také možné, že si toho nikdo nevšimne.)
Naposled tam byla, když štípnul v Chile propisku - lepší státník.
:-)

Zen řekl(a)...
27. ledna 2012 v 21:47  

Pro Kalashnikoff:
On byl VK nekdy docentem? Hledal jsem, hledal ... a nenasel. Pokud dobre, vidim, tak se zcistjasna stal profesorem. Normalne to byva s pridomkem h.c., ale pro byvaleho predsedu vlady plati jina pravidla ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.