Arabsko-izraelský konflikt

středa 25. ledna 2012 ·

Historie, fakta, dokumenty

Publikace Kirsten E. Schulze předkládá nové chápání příčin, průběhu i následků arabsko-izrael­ského konfliktu. Autorka zde analyzuje dynamiku násilí a zkoumá četné pokusy o řešení tohoto konfliktu. Snaží se doložit, proč bylo v případě izrael­sko-egyptských jednání v roce 1978 nebo v případě jednání izraelsko-jordánských v roce 1994 dosaženo úspěchu a následně nastolen trva­lý mír i proč se tak nestalo v případech Izrae­le a Palestinců, Syřanů a Libanonu.


Ve své knize:
  • sleduje původ konfliktu od jeho počátečních intelektuálních kořenů v 19. století,
  • zkoumá jednání a cíle soupeřících národních hnutí během období britského mandátu, které vedlo k vytvoření státu Izrael,
  • v hlavních rysech nastiňuje a současně analyzuje každý z arabsko-izraelských konfliktů od doby vyhlášení státu Izrael v roce 1948 až do libanonské války z roku 2006 a pokračujícího palestinského povstání.
Se svou různorodou sbírkou dokumentů, s chronologií, slovníčkem a životopisy ve stylu „Kdo je kdo?“ shrnujícími kariéru a význam hlavních postav je tato kniha zcela nezbytná pro porozumění současnému izraelsko-palestinskému násilí, vnitropalestinským roztržkám mezi Hamásem a Fatahem i pro pochopení důvodů, proč se arabsko-izraelský konflikt stal ústředním bodem muslimské politiky, ať už násilné či nenásilné, po celém světě.

Ukázky stran:



Více informací o knize naleznete a se slevou 15 % zakoupíte na http://knihy.cpress.cz/arabsko-izraelsky-konflikt.html.



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.